Thursday, December 31, 2009

Mode Cuti Bermula: Glory Beach Resort

Menghitung detik dan waktu. Tak sabar rasanya menanti jam berputar ke angka satu. Haih, hanya jasad yang tinggal di sini (opis), tapi otak dan minda sudah jauh terbang melayang di bawa angin lalu. Haha, aku dah malas nak buat keje la!! Ada setengah jam je lagi, tapi terasa lama yang amat. Tolong!!

Hari ni, aku akan bersama dengan family Semenyih bercuti² ke PD. Tempat penginapan telah pun ditempah oleh cik puan mastermindnya iaitu akak aku. Glory Beach Resort akan pastinya menantikan rombongan sebatalion yang akan menggamatkan suasana. Keluarga aku yang besar dan 'besar2' belaka itu akan menghuru-harakan seluruh kawasan PD. Hahaha. Kejam sangat bunyinya tu kan. Tidaklah sampai begitu sekali rasanya. Tapi kemungkinan keluarga kami akan kongker satu swimming pool nanti mungkin ada. Yerp, kami memang sebuah keluarga yang besar. 9 orang adik beradik, 3 dah berumah tangga, ditambah pulak dengan yang dah bercahaya mata. Semuanya ada bersama nanti. Nasib la kalau satu apartment tu akan tunggang langgang kami kerjakan.

Port Dickson, nantikan kedatangan kami!!



P/S - Selamat menyambut tahun baru 2010.
Sambut la tahun baru yang mendatang ni dengan penuh keinsafan okey. Bersyukur sebab masih diberi peluang bernafas dan meneruskan kehidupan. Perbaiki segala kelemahan dan kekurangan. Semoga kite semua mendapat berkat dan hidayah dari-NYA.

Nota kaki lapan:
Apa azam tahun baru agaknya ye? Entah la, yang dulu² pun banyak lagi yang tertunggak ni. Tak larat pulak rasanya nak pasang azam yang baru lagi selagi yang lama tu tak terbayar.

Till my next post.. Bye bye bye..




-END-

Wednesday, December 30, 2009

Sudah mula jatuh hati

Semakin nak meninggalkan usia remaja ni, tiba² pulak aku jadi tambah terpikat dengan series² yang berunsurkan dunia remaja sekarang. Kuang kuang kuang!! Gaya macam nak kembali ke zaman remaja gitu kan. Apakan daya, masa yang berlalu tetap akan berlalu. Yang lepas tetap tinggal sejarah. Yang dapat kite buat hanya satu, iaitu mengenangnya dan terus mengenang. Yang indah buat kite tersenyum, yang pahit pun kadang boleh buat kite tersenyum. Hehehe.

Berbalik pada citer perihal series² yang aku cakap tadi. Sebenarnya bukan apa sangat pun. Aku perasan sejak dua menjak ni, aku macam dah terlekat dengan series² drama tv macam Gossip Girl (xoxo :P), Beverly Hills, One Tree Hills, Tari Tirana dan tah apa tajuk lagi tah. Tv series yang kalau dulu aku malas nak layan pun sebab ceritanya yang ala geli² camtu. Tapi sekarang ni entah kenapa aku dah jadi rajin pulak nak follow series yang tak membina minda ni. Pengaruhnya sampai tahap aku boleh risau semalam balik lambat dari shopping. Nak membeli seluar pun mata asyik tengok jam. Takut terlepas satu episod. Maybe sebab bila tengok citer² tu, aku rasa muda kembali kot. Hahaaha. Tapi aku takde la tua sangat pun. Ada 4 tahun lagi sebelum bertukar ke satu fasa umur yang lain (oh god, bukan lama sangat pun 4 tahun tu!).



Takpela, takyah dirisaukan. 4 tahun tu pun belum pasti lagi perjalanannya kan. Jadi, just enjoy my life while i have it. Semalam adalah sejarah, hari ni adalah pasti, esok belum tentu lagi. So, takyah la dipikirkan sangat apa yang akan berlaku esok. Baik fokuskan dengan apa yang ada hari ni. Anggap je perubahan selera kepada tv² series tu hanya sekadar perubahan minat sebab sekarang dah banyak masa nak menempek depan tv berbanding dulu. Maksud aku, sebelum kawen komitmennya lain (nak layan sms, layan call, bercintan cintun). Tapi sejak lepas kawen ni, sambil borak pun depan tv, makan pun depan tv, kadang² tido pun depan tv. So tak hairan la kalau sekarang ni boleh bagi komitmen kat tv pulak kan, hehe. Harap² aku tak la addicted sangat sampai tahap macam orang² yang addicted pada Nur Kasih (contoh dah ramai sangat depan mata, hehe). Sampai sanggup skip semua aktiviti semata² sebab nak tunggu siaran Nur Kasih tu, ish ish ish..

Tapi macam manapun, segala tv series setakat ni belum mampu melawan minat aku pada series yang lebih dewasa coraknya. Criminal Mind, CSI, Bones, Burn Notice, Chuck, Lie To me, NCIS dan macam² lagi la. Kalau series yang ni, aku sanggup duduk tak bergerak depan tv sebab nak menanti sampai ke penghabisan. Tapi ada la orang tu, setiap kali series ni tengah on air, die mesti teman aku. Tapi teman dengan krooh krooh jela. Hehehe, kesimpulannya memang aku tengok sorang la sebenarnya.





Nota kaki lapan: Rumah aku takde astro, jadi takde istilah siaran ulangan untuk aku. Payah² sangat aku mintak bie download je..


Till my next post.. Bye bye bye..



-END-

Monday, December 28, 2009

Family Dinner: Bangi Kopitiam (Treat by Encik Hubby)

Malam tadi bie suggest pekena roti bakar kat Bangi Kopitiam. Die memang dah terpikat sangat dengan 'Half Boiled Egg with Roti' yang ada dua biji telur separuh masak on top roti bakar tu. Satanem sangat katanya. Kebetulan mummy & abah baru balik dari Mekah, so kemungkinan besar mummy masih penat nak memasak. Lagipun nak kasi diorang reset balik tekak kepada masakan Malaysia (boleh ke guna alasan tu?), jadi aku suruh bie ajak semua sekali dinner terus kat sana. So that mummy takyah la susah² nak masak apa² (ni lebih kepada aku yang tak payah rasa bersalah sebab tak tolong masak, hehe). Mummy okey je dengan cadangan tu. Jadi confrim la sefamily menerjah Bangi Kopitiam malam tu. Alang² jaraknya yang hanya 500 meter (lebih kurang la) je dari rumah mummy.

By the way, ini bukan la kunjungan kali pertama aku & bie. Sebelum ni dah 2 kali terjah makan kat sini. Memang memikat kalbu jugak la main course yang ada. Varierty dan menepati selera aku yang sangat la 1Malaysia ini, hehehe. Terpulang la nak makan apa. Masakan melayu ada, cina ada, india ada, barat pun tak ketinggalan. Kopinya pun, best! Aku lebih suka black coffee, berbanding white coffee. So, malam tadi aku pilih Tuna Sandwich, tapi sold out pulak. Tukar kepada nasi dagang (sedap jugak, 1 of my feveret) dengan Kopi Coklat (first time cuba, rasanya agak thick jugak la). Bie pulak dengan Doodle Mee with Sausage (macam megi sup) dengan Teh O Limau. Yang lain pun makan menu yang berasingan. Boleh round table kalau nak try rasa benda yang berlainan. Semua ada malam tadi kecuali Nana (adik ipar aku), sebab die kena balik ke Shah Alam pasal pagi ni die ada kelas. Bie buat jahat, die MMS gambar kami dinner tu sebab nak bikin hati adik die panas, hahaha. Untung kamu ye Nana, dapat abang yang 'prihatin' macam tu. Selesai makan, aku & bie berangkat balik ke Damansara.


Semua khusyuk je masa makan.. Sedap kan orang belanja :P


Antara gambar makanan yang sempat snap..


Great combination: Nasi Dagang 'Mak Teh' + Kopi Coklat Panas.
Saya Punya!! (buat intonasi suara macam iklan megi asam laksa)


Kalau diperhatikan nama pada menunya, ada jugak yang kelakar. Contohnya, Kopi O 'Ah Chong', Nasi Dagang 'Mak Teh', Cendol Kacang 'Ali Kutty'. Kali pertama tengok menu tu, memang ada rasa nak gelak la jugak. Tapi itulah yang dinamakan kelainan. Nampak la semangat 1Malaysia pada nama² menu tu kan. Baru la menyahut seruan kerajaan namanya tu. Jadi boleh la try² pegi kepada yang berminat nak mencuba. Yang paling penting, Bangi Kopitiam ni tokeynya adalah orang melayu kita. Kebanyakkan pekerjanya pun terdiri daripada melayu. Jadi tak la risau sangat dengan isu persijilan halal macam yang berlaku kat satu kopitiam yang agak pemes itu. *Tutt*.. Kena sensored, takut kena saman. :P


Gambar takde motif. Saje je tempek gambar adik ipar aku ni.
Love the shot dari encik hubby ini..


Nota kaki lapan: Dang dang dut tali kecapi, kenyang perut kite hepi!! Diet tetap on going walaupun aku dah mula makan benda berat². Semuanya masih terkawal..

Till my next post.. Bye bye bye..




-END-

Lengkap sudah rukun hidup mereka

Alhamdullillah. Sabtu lepas selamat sudah abah, mummy, mak itam dan jemaah haji yang sama penerbangan dengan mereka kembali ke tanah air. Penerbangan yang sepatutnya berlepas tertunda 2 jam kerana masalah teknikal di sana. Akibatnya, flight yang sepatutnya tiba pukul 8:30 malam tertunda hingga ke pukul 11:30. Kami ramai² sekeluarga menanti kat KLIA dengan penuh sabar. Sempat jugak aku menjelajah ke segenap ruang legar KLIA. Maklum la, itu kali pertama aku menjejakkan kaki kat situ. Perasaan teruja tu memang ada la (jakun le katakan). Sebelum ni hanya memandang dari luar je. Sementara menunggu, bie bawak aku ke anjung tinjau. Kat situ dapat la tengok flight yang baru mendarat dan yang nak berlepas. Kebetulan, flight Saudi Air yang abah, mummy & mak itam naik memang baru tiba. Jadi alang², kami pun meninjau dari jauh kelibat mereka. Sebaik je mata terpandangkan susuk tubuh yang dikenali, melompat sepupu² bie yang kecik² tu kegembiraan.

Terus kami semua menanti kat arrival hall pulak. Manusia dari entah mana memenuhi ruang. Masing² dengan tujuan yang sama, menanti ahli keluarga yang masih sibuk dengan urusan pengambilan bagasi di dalam sana. Hampir sejam menanti, masih tak kelihatan wajah yang kami tunggu². Hanya sekitar pukul 1 pagi, baru la mummy dan abah keluar. Mak itam lebih awal keluar dari mereka. Bersalaman, berdakapan. Drama air mata diiringi bersama. Hurmm, air mata memang tak dapat dipisahkan dengan kisah hidup manusia agaknya. Selesai berpamitan, masing menuju ke parking untuk berangkat pulang. Tak tertahan rasanya mata menahan mengantuk. Sebelum ada yang terlelap, perjalanan harus dimulakan.


Sesampainya kat rumah. Jam di tangan dah pun ke angka 2:30 pagi. Kepala aku dah betul² berat. Mata apatah lagi. Usai bersalin pakaian, aku terus terlena hingga keesokkan paginya langsung tak berkutik² lagi. Kepenatan yang amat sangat! Paginya, lain pulak urusan yang menunggu. Jamuan makan pagi dan doa selamat pulak acaranya. Agak kelam kabut sebab semuanya bangun lambat. Bahana kepenatan semalam la tu. Sampaikan abah yang biasanya ke surau setiap pagi pun boleh kesiangan. Mujur la ada yang tersedar. Hidangan jamuannya mudah, nasi lemak dan kuih muih, ditempah siap. Jadi tak la bersusah payah menyediakan itu ini. Yang kelam kabut hanya la untuk menghidangkan sebelum tetamu yang dijemput sampai.



Selesai majlis, baru la dapat berehat² dengan tenang, itu pun belum dikira lagi kesempatan yang dicuri ke Kepong. Sempat menerjah warehouse sale pakaian Disney. Niat di hati nak cari untuk diri sendiri kalau ada. Tapi sayangnya, baju kanak² je yang menimbun. Jadi, sempat menyambar untuk budak² bertiga (anak² akak aku) tu je la. Tu pun dengan susah payah menyelongkar.


Dapat untuk Alif & Adam je. Untuk Hafiy tak ketemuan..

Benar² inginkan rehat yang mencukupi rasanya badan ni. Bila la agaknya dapat ke suatu tempat nak bercuti sambil merehatkan minda dan badan ye? Sila la jawab kepada yang berkenaan. Hehehe..

Nota kaki lapan: Penat sangat sampai ke hari ni terasa lagi mengantuknya..

Till my next post.. Bye bye bye..




-END-

Saturday, December 26, 2009

Lawatan pertama kali ke Downtown Danau Kota..

Malam tadi aku mengikut ipar2 aku berembun malam. Lokasi dituju, Downtown Danau Kota. Bie awal2 dah bagitau taknak ikut sebab die nak temankan wan yang ada kat rumah sorang. Jadi aku jadi orang bujang la untuk satu malam. Tujuan bukan la untuk bershopping pun. Cuma menunaikan hasrat Pak Andak sekeluarga yang datang dari Perak. Teringin nak tengok apa sangat yang menariknya Downtown tu. Tapi plan asal sebenarnya anak2 Pak Uda yang dari Kinrara beria2 nak pegi. Sayangnya hasrat mereka tak kesampaian sebab Pak Uda yang tak larat berjalan malam (asalnya diorang ingat lepas maghrib dah boleh pegi, haha).

Jadi selesai je ber'meeting' kat rumah Mak Nyang (meeting pasal perjalanan ke KLIA malam ni), kami balik ke rumah dulu berehat2. Lebih kurang jam 11 malam, baru gerak ke Danau Kota. Kepala aku dah mula berdenyut masa ni. Tapi aku tahankan sebab nak menemankan adik ipar aku yang sorang tu. Sampai je kat sana, keadaan dah mula sesak. Ramai sungguh manusia kat situ. Nasib baik la tak abis sekali pusing dah dapat parking. Tak la jauh sangat kena berjalan. Sesak padat dengan manusia di sana sini. Membuatkan kepala aku yang memang dah sedia berdenyut bertambah lagi denyutnya. Tapi aku kuatkan semangat, teruskan berjalan. Asalnya berjalan dalam kumpulan, tapi akhirnya terpisah. Dalam kesesakkan orang di sana sini tu, memang susah nak bergerak sekali. Jadi baik bergerak ikut kehendak sendiri. Kejap jumpa, kejap hilang. Itu lah keadaannya sepanjang jalan. Aku tak banyak sangat nak pikir bershopping asalnya. Tapi, godaan rupanya sungguh kuat. Mujur la dapat jugak aku tahan amukkan nafsu bershopping tu. Daripada plan asalnya nak berjalan je, sudahnya penuh jugak tangan, hehehe.





Habis jugak la RM60. Tapi aku beli benda2 yang perlu je. Kalau ikutkan hati, banyak je yang aku sambar. Tapi mengenangkan bajet belanjawan yang tak mengizinkan, aku beringat jela. Tambahan berjalan sorang, rasanya macam nak je aku sambar apa yang ternampak dan berkenan. Bahaya jugak rupanya berjalan sorang ni, takde advisor. Tapi kalau dapat advisor yang kaki shopping, tak guna jugak la. Hahaha.



Puas berpusing, puas berhimpit di sana sini. Aku pun decide nak stop bersesak. Takut nanti kalau teruskan perjalanan, makin bertambah pulak barang yang dibeli. Hehe. kebetulan pulak masa menghala keluar dari kawasan bazaar tu, terjumpa dengan adik2 ipar aku. Kami pun sama2 la berjalan keluar. Dan sedari awal tadi memang dah plan nak pekena steambot cucuk2. Tak lengkap la rasanya kalau tak rasa. Apa lagi, 5 cucuk aku sambar. RM1 secucuk, mahal! Aku rasa dulu2 baru 60sen - 80sen je masa zaman aku makan kat area belakang Plaza Kota Raya. Zaman berubah, harga apa2 pun makin naik. Terasa pulak macam nak try bisnes steambot ni, modal kecik untung boleh tahan. Customer pun tak susah cari. Meniaga je tepi bus stand, sure ada pelanggannya. So, ada sesape yang sanggup jadi share partner?? Hahaha.



Selesai membedal steambot, maka pulanglah kami semua meninggalkan kawasan yang sesak padat itu. Makin malam, makin ramai pulak manusia yang datang. Orang bandar memang pelik hidupnya kan. Kalau kat kampung pukul 10 tu memang dah sunyi sepi pun. Kat bandar, pukul 3 pagi pun penuh lagi manusia atas jalan. Pelik!

Nota kaki Lapan: Aku adalah orang bandar yang lagi suka dengan culture kat kampung... Inilah aku..


Till my next post.. Bye bye bye..




-END-

Thursday, December 24, 2009

Klik Klik Nuffnang? Apa komen anda??

Pagi ni aku tertarik nak baca blog salah sorang akak yang ada dalam bloglist aku. Tajuk entrynya agak menarik perhatian aku sebab memang sejak sekian lama aku agak tercari² maklumat pasal menda alah ni. Actually, sampai ke hari ini pun aku masih kabur dan masih tercari² kaedah sebenar nuffnang ni dikira (ye, saya budak baru belajar.. ambik galah tolong jolokkan okey). Thanks kepada akak ini yang telah menambahkan kesedaran pada aku yang kabur ni. Aku pernah terbaca pasal ni, tapi masa tu aku ignore sebab mata dah kelam dengan janji manis $$$ yang aku nampak. Tapi.. semua itu plastik!!

Untuk information semua, blog aku ni trafficnya memang hidup segan mati tak mau. Tapi aku takde la kisah sangat. Memang tujuan aku bangunkan blog ni (cehh, ayat tak hengat), semata² untuk aku luahkan dan coretkan apa yang terlintas kat kepala. Sekurang-kurangnya bila someday aku bosan², aku ada tempat untuk hilangkan bosan (baca je balik entry² yang ada). Bagi aku mungkin dari situ jugak, aku akan teringat sesuatu yang pernah aku lupakan. Mana la tau kan. Aku ni bukannya jenis rajin menulis diari ataupun nota dan simpan kat mana². Jadi pada aku, blog adalah satu tempat yang sesuai untuk aku simpan semua data dan memori yang aku ada. Tambahan pulak, naluri sharing is caring tu memang dah ada dalam diri aku. Aku memang suka share experience, skill atau apa² saje yang boleh memberi manfaat dan pengajaran samada untuk diri aku, mahupun untuk orang lain yang mungkin terbaca entry tu.

Sampai la satu saat ni, tergerak hati aku nak letak ads dalam blog ni. Kata orang sambil menyelam, sambil minum air. Apa salahnya kalau ada sesuatu yang aku buat tu boleh mendatangkan ongkos tambahan kan. Jadi aku bermula dengan Google Adsense. Agak susah jugak nak bermula sebab ikut kata bie, google adsense akan tapis dulu content yang ada dalam blog dan lepas tu baru decide samada nak letak ads ke tak kat blog tu. Berbulan² jugak aku tunggu, tapi tetap takde ads yang keluar. Bie cakap, maybe sebab blog ni dalam bahasa melayu. So, mungkin google tak accept untuk iklankan ads diorang kat sini. Fine, aku tak kisah sangat. Then, aku terbaca pasal Nuffnang. Agak tertarik jugak nak letak. Sekadar nak mencuba je. Peringkat permulaan, hampir 6 bulan aku letak. Tapi bila aku tengok earning, macam freeze je tak bergerak². Tapi aku tak peduli sangat pun. Biarkan je la die nak gerak ke taknak. Hingga ke satu hari, aku tengok ada perubahan angka yang agak drastik. Dari situ, aku mula $$bling$$ $$bling$$. Hehehe. Jadi aku kaji la apa cara nak naikkan jumlah earning. Cuba naikkan jumlah unique IP yang singgah blog ni.

Dan sampai la ke satu saat, aku terjumpa satu kaedah ni, 'kamu klik saya klik'. Masuk blog orang, then klik la apa yang ada. Lepas tu tinggalkan jejak kasih kat shoutbox. Mula² memang enjoy, tapi lama² rasa bersalah dan tak patut pulak. Terasa perhubungan tu macam tak ikhlas. I give you something if i get something. 'Kalau kamu tak klik, saya pun takkan klik kamu'. Yerp, itu memang berlaku. Seminggu aku tinggalkan perihal klik mengklik ni. Jumlah visitor yang masuk menjunam jatuh sampai menyembah bumi! Aku ada rasa sikit upset jugak la. Yelah, nampak sangat kurangnya keikhlasan tu. Bukan la semua, sebab aku still ada nampak jugak 3-4 orang yang still singgah even aku menyepi selama seminggu tu. Tapi kecewa tu tetap ada la, sebab aku terasa bodoh je selama ni membina so called 'rangkaian perhubungan' tu. Tau kenapa aku menghilang selama seminggu, sebab aku terlebih menolong klik blog orang lain sampai IP pc aku di'block' dari masuk ke mana² website blogspot! But what i get as return? Nothing..

Aku sedar efek dari entry ni mungkin akan sedikit sebanyak menjejaskan imej aku di kalangan mereka yang terlibat. So sorry semua, aku bukan nak menjatuhkan atau menutup so called what so ever periuk nasi ke apa. Tapi aku adalah jenis manusia yang belajar daripada pengalaman. Dan bila aku rasa memang ada something wrong dalam satu² tindakan tu, aku akan research segalanya sampai ke akar umbi. Dan ternyata, apa yang aku dah libatkan diri selama ni (klik sana klik sini) tu memang menyalahi term & cond yang telah ditetapkan, salah tetap salah. Jadi aku dengan rela hati akan menghentikan segala kegiatan tu. TAPI, insya allah. Kunjungan untuk untuk membaca akan tetap aku buat andai ada entry yang menarik perhatian aku. Kebanyakkan blog yang aku singgah, memang aku ada simpan linknya. Don't worry. But its up to you all untuk terus menjalin hubungan sosial maya yang dah kita jalankan sebelum ni ataupun tak (belum la lama sangat pun). Semoga kita semua perbaiki kesilapan untuk jadi manusia yang lebih bijak untuk diri sendiri mahupun untuk orang lain.

Sumber boleh dipercayai:
Sumijelly
MySuperKids
NorizamShah

Nota kaki lapan: Buat baik tu memang susah. Tapi kalau terlalu baik pun susah jugak.

Till my next post.. Bye bye bye..




-END-

Wednesday, December 23, 2009

Timpa menimpa ditimpa

Beberapa minggu kebelakangan ni agak sibuk. Manakan tidak, undangan kenduri kawen datang bertalu². Untuk bulan ini saje, lengkap sudah perjalanan satu semenanjung Malaysia (kecuali pantai timur). Alhamdulillah, setakat ni hampir semua undangan tu dapat kami hadiri.

Bermula dengan awal bulan lalu, salah seorang kawan masa belajar dulu menamatkan zaman bujangnya. Akhirnya, percintaan kampus sampai juga ke jinjang pelamin. Tahnian korang berdua, Siti & Batu (timangannya yang lekat hingga ke hari ini). Semoga korang dikurniakan kebahagian yang berpanjangan dan anak² yang comel. Perjalanan jauh dari KL ke Johor & Johor ke KL semula memang amat memenatkan hingga sudahnya aku ditimpa sakit kepala yang maha kejam itu. Apakan daya. Nasib baik la esoknya hari Ahad. Dapat la aku nak merehatkan kepala yang berdenyut².



Minggu berikutnya (baru² ni je), giliran melayan undangan dari utara pulak. Maka sampai la kami ke Lunas, Kedah. Yang empunya diri merupakan junior masa belajar dulu, manakala kakaknya adalah senior aku. Keluarga ini dah umpama keluarga sendiri pada aku. Tak hairan la kalau mereka sekeluarga sanggup turun ke Semenyih sejauh beratus kilometer untuk menghadiri majlis kawen aku dulu. Jadi ini seumpama kunjungan balas dari aku. Kepada Nana & suaminya, moga kalian tabah dengan ujian pertama selepas ini. Perhubungan jarak jauh memang banyak cabarannya, apatah lagi setelah bergelar suami isteri. Tenang la okey!



Yang terakhir, dan mungkin juga penutup kepada majlis perkahwinan tahun 2009 (untuk kawan² aku la). Kami ke Ampang pula. Sehari selepas majlis kat Kedah! Penat? Memang la penat, tapi bukan selalu. Apalah sangat kalau dibandingkan dengan masa yang dihabiskan untuk membina ikatan persahabatan ini kan. Kami beramai² menghadiri majlis perkahwinan yang indah dihiasi bunga². Umpama taman inggeris gayanya (sorry to say, tak sesuai la dengan karektor pengantin yang aku kenal, haha). Kepada kedua mempelai raja sehari (dah expired tu) Lan & Qama, moga kalian berdua dilimpahi rahmat dan keberkatan dari-Nya.

Perjalanan pada hari Ahad tu diteruskan pula ke Putrajaya. Kali ni bukan untuk ke kenduri kawen. Tapi melawat salah seorang rakan sekelas dulu yang menyambut kehadiran orang baru yang kedua (atau boleh sebut yang ketiga selepas suaminya, ehehe). Congrats Mila & Abg Shah, berlumba² nampaknya korang sekarang ni membesarkan keluarga kan. Alhamdulillah, semoga melimpah ruah rezeki yang datang selepas ni okey!

Selepas itu sempat jugak balik sekejap ke Semenyih. Meluangkan sedikit masa yang terluang memandangkan aku dah lama tak balik ke sana. Macam biasa, yang aku kejarkan dah tentunya anak sedara aku yang petah tu, Hafiy. Kesian die, terpaksa dibotakkan sebab kepalanya diserang kutu a.k.a 'ulat rambut' (bak katanya). Tapi comel jugak walaupun kepalanya dah gondol macam tu, hehehe. Malamnya kami makan besar. 4 keping Pizza Hut menjadi taruhan. Tapi untuk keluarga yang sebesar ini, 4 keping tu umpama apa la sangat. Tak mencukupi rasanya. Hehe, menandakan yang kami ni tak sesuai dengan hidangan ala barat ni. Lagi baik makan satay, puas hati!!



video

Ooo, dalam pada gembira menyaksikan rakan taulan bertukar status dan menambah ahli keluarga. Ada berita yang kurang gembira. Masa kat Kedah, aku & bie terima berita yang kurang menyenangkan. Cermin kereta kami pecah (atau lebih tepatnya, dipecahkan) oleh mangkuk berhayun yang terlupa mana otaknya diletakkan. Cubaan mencuri barang dalam kereta barangkali. Tapi takde apa yang berjaya dicuri (dalam kereta tu memang takde apa pun!!). Tak pasal² melayang lagi ratusan ringgit nak mengganti cermin yang pecah tu, DEMM!



Semoga yang dah berjaya menamatkan zaman bujang tu gembira selalu. Kepada yang belum, sama² la kita doakan semoga tuhan lorongkan jodoh mereka bersama pasangan yang ideal dan beriman. Aminn...

Nota kaki lapan: Gambar pengantin Lan&Qama tak dapat diabadikan. Pengantinnya laju sangat. Gambar baby Mila pulak terlupa nak snap, over excited kot, haha.

Till my next post.. Bye bye bye..




-END-

Wednesday, December 09, 2009

Birthday Surprise!!

Semalam bertungkus aku ke sana ke mari demi nak menjayakan program rahsia aku ni seorang diri. Waktu lunch sanggup ke OU nak mencari hadiah. Lepas tu balik je dari keje singgah Secret Recipe beli kek (1 slice jela). Perancangan yang teliti dibuat supaya tuan punya diri tak perasan langsung. Hehehe..

Kat rumah pulak, puas jugak la cuba nak menyorokkan benda² yang dah dibeli tu. Dah la hadiah pun memang belum berbalut. Aku tabah je menunggu tuan punya diri itu terlelap depan tv (ni memang feveret die hari²). Sebaik je aku nampak bie dah terlena, cepat aku mulakan projek kerja kursus tahunan ini, hehe. Mula dengan membalut hadiah, lepas tu menulis atas kad ucapan. Asalnya, aku tak perasan semalam adalah malam 9 Disember. Aku ingat nak surprise die malam ni, hahaha. Nasib baik memang dah tersedar masa kat opis. So sempat la nak menerjah apa yang patut.


Baik punya lena.. Apapun tak sedar dah..

Menanti pukul 12 malam pun dugaan jugak la untuk aku. Mata dah mengantuk, tapi aku tahankan je. Kalau tertido, alamatnya pagi esoknya jela aku surprise kan die. Tapi alhamdulillah, berjaya jugak aku menahan mata. Sebaik je jam menunjukkan tepat pukul 12 tengah malam. Aku terus keluarkan kek dan pasang lilin siap².


Kek yang dah sedikit penyek. Kad yang baru ditulis. Hadiah yang baru dibalut.


Masa aku kejutkan bie, die ingat aku nak panggil di masuk bilik. Then, bila penyanyi terulung ni start nyanyi lagu happy birthday. Baru la die perasan kek dan lilin yang terpasang tu. Haha, termangu² la tuan punya badan. Tapi macam mana pun senyuman tetap terukir di bibir..


Tak sabar nak tengok apa ada dalam kan..

Hope you like it dear. Bukan saje hadiah (sebab hadiah aku kasi tu very the cheapo pun), but everything. Insya Allah, untuk tahun² yang akan datang I tetap akan cuba kasi surprise untuk you (kalau tak nyanyok lagi la)..

Nota kaki lapan: Suka dapat buat seseorang yang disayang rasa bahagia.. :)

Till my next post.. Bye bye bye..



-END-

Hari Ini... 27 Tahun Dahulu

Hari ini.. 27 tahun dahulu..
Sangat istemewa untuk seseorang,
Hari yang membahagiakan ramai orang,
Hari yang menggembirakan hati kedua-dua insan itu..

Hari ini.. 27 tahun dahulu..
Seorang insan istemewa hadir,
Membawa sinar harapan,
Memberi cahaya kehidupan..

Hari ini.. 27 tahun dahulu..
Lahir seorang insan,
Dan sehingga kini,
Dia masih terus membahagiakan..
Semua insan disisinya..

Hari ini.. Segalanya masih berputaran..
Kerana hari² yang mendatang selepas 27 tahun dahulu itu,
Dan mungkin untuk 27 tahun akan datang,
Aku bersyukur menjadi sebahagian dari mereka..
Yang bahagia di sampingnya..

SELAMAT HARI LAHIR SAYANG..

Dari isterimu, yang sentiasa akan menyayangi kamu!!



Till my next post.. Bye bye bye..



-END-

Friday, December 04, 2009

TAG dari Kak Ijai

Semalam menyinggah kat blog kazen I dan telah ternampak nama I dalam tag mengetag. Jadi, inilah balasan yang dapat saya sediakan ye..

1. Adakah anda rasa anda hot?
Saya memang hot!! Sebab hari² saya dengar hot.fm.
Dalam kete dengar. Kat opis pun dengar jugak..

2. Upload gambar kegemaran anda.


3. Cerita pasal gambar?
Ini adalah family baru saya selepas kawen..
Happy sebab akhirnya impian jadi kenyataan.
Family lama I tak pernah lupa tau!!

4. Bila kali terakhir makan pizza?
2 bulan lepas kot. Makan kat Pizza Hut Tesco, Mutiara Damansara.
Chicken Supreme rasanya masa tu, kot..

5. Lagu terakhir yang anda dengar?
Ada Apa Dengan Cinta, tengah terpasang kat radio ni ha..

6. Apa yang anda buat selain menyelesaikan tag ini?
Keje, mengular, fesbuk, blog walking

7. Selain nama sendiri anda dipanggil nama apa?
Banyak sangat!! Yang paling takleh terima, ROSMARIE. Motifnya??

8. Tag lagi 6 orang
i - Syasya
ii - Rina
iii - Namo
iv - Melz
v - Precious
vi - Tina

9. Siapakah orang No.1 pada anda?
Seorang kawan yang berkepit sejak 7 tahun yang lalu.
Dari zaman belajar sampai la sekarang ni, keje pun satu opis,
satu department, satu team.. Haisy!!

10. Kata sesuatu mengenai orang no 5
Seorang blogger yang suka kongsi tips nak tambah duit poket.
Blog dia pun banyak tips² yang berguna..

11. No.3 ada hubungan dengan siapa?
Ada ke? Tak sure la, rasa macam ada, tapi dia rahsia² kot..
Top secret agaknya..

12. Bagaimana pula orang no.4?
Seorang yang suka sharing ilmu dan tips lebih² lagi pasal blogging..

13. Pesanan kepada orang no 6.?
Update la blog tu. Bersawang dah weh!

Eh, mana orang no.2? Takpe², meh I tambah sendiri..

14. Apa kelebihan yang anda nampak pada orang no.2 ni?
Die sangat kepochi. Suka berceloteh walaupun baru kenal 5 minit.
Tapi I know, dia baik hati jugak kan!!


Okey, pada yang dah kena tag tu, sila la jawab ye bila² anda ada masa nanti. Sila jawab dalam bahasa melayu. Rojak sikit pun takpe kot :P

Till my next post.. Bye bye bye..




-END-

Appraisal 2009



Oklah, ada 10 minit untuk post entry ini.

Hari ni aku akan berdepan dengan big boss untuk interview tahunan. Hari ni merupakan hari di mana segala kerja dan tatatertib aku dalam opis selama setahun ini akan direview. Adakah aku memenuhi segala kriteria yang mereka inginkan? Adakah aku berada pada tahap yang mereka harapkan? Adakah segala tanggungjawab yang diberi mampu aku laksanakan? Adakah KPI aku berjaya aku penuhi?

Segalanya akan terjawab petang nanti. Hopefully segalanya berada pada tahap yang baik dan terbaik untuk diri aku dan jugak yang lain. Kerana keputusan daripada appraisal yang akan berlangsung pada hari ini akan menentukan segala yang bakal aku terima pada tahun depan. Tu pun kalau aku masih terus berada kat sini, duduk di kerusi aku yang 'hot' ini. Sama² kite doakan okey!

UPDATE (2009-12-04 18:20:25): Appraisal aku telah postpone ke hari Isnin atas sebab² yang tak dapat dielakkan.. Hurmm, menunggu lagi nampaknya..

Till my next post.. Bye bye bye..



-END-

Thursday, December 03, 2009

Ninja Assissin

Ninja Assassin

Genre: action

Studio: Warner Bros.

Director: James McTeigue

Cast: Rain, Naomie Harris, Rick Yune

Sinopsis (versi aku):
Kisah tentang Raizo (lakonan Rain) seorang ninja yang dilatih dari kecik untuk jadi pembunuh yang takde hati perut bersama sekumpulan anak yatim yang senasib dengannya yang digelar 'ozuno'. Mereka diculik dan dibawa ke suatu tempat rahsia. Semasa dalam 'kem latihan', Raizo adalah murid kesayangan kepada masternya (apa nama tah, lupa) yang sangat ganas mukanya. Dalam 'kem latihan, Raizo jatuh cinta dengan Kiriko yang jugak 'ozuno' sepertinya. Tapi Kiriko dibunuh sebab cuba melarikan diri. Apabila dewasa, Raizo diarahkan membunuh seseorang untuk membuktikan kesetiaan dan ketaatannya kepada 'keluarga'nya yang dikenali sebab 'Clan 9' (bukan cloud 9 ye adik²). Selepas berjaya melaksanakan tugasan tu, die menghadapi satu lagi ujian dimana masternya mengarahkan dia membunuh seorang budak perempuan yang cuba melarikan diri dari 'kem latihan'. Di sinilah segalanya bermula. Dia dengan sengaja mengingkari arahan itu dan mencederakan masternya menggunakan senjata specialnya (yang aku tatau apa nama die) tepat ke muka masternya.




Darah cam air sirap kat kenduri kawen je

Setelah keluar dari 'keluarganya' itu, die masih terus berlatih dan menjadi ninja baik yang sentiasa cuba membantu mangsa yang menjadi mangsa ninja jahat (boleh paham tak ayat tu?). Raizo bertemu Mika (Naomi Harris) seorang penyelidik forensik yang cuba menyelidik tentang beberapa kes yang berkaitan dengan ninja secara mendalam. Ini menyebabkan dia (Mika) diburu oleh kumpulan ninja 'ozuno' itu tanpa dia sedari. Raizo yang cuba menyelamatkan Mika telah membawa Mika lari bersamanya. Tapi mereka tersalah langkah setelah menemui rakan sekerja Mika, Ryan (yang aku tatau lakonan sape). Raizo ditangkap dan dikurung di sebuah tempat yang tak diketahui. Namun 'ozuno' yang memburu Mika dan Raizo berjaya menjejaki mereka. Maka berlakulah pertempuran yang dasyat.


Brutal gile mamat ni!


Inilah Mika..

Mika berjaya menyelamatkan Raizo daripada dibunuh dan membawanya ke suatu tempat. Raizo yang cedera parah akhirnya diculik oleh kumpulan 'ozuno' yang memburunya. Tapi Mika yang sememangnya menyedari keadaan tu akan terjadi awal² lagi dah memasukkan sejenis peranti untuk mengesan ke mana Raizo di bawa. Peranti yang diberikan Ryan kepada Mika itu akhirnya berjaya menemukan mereka dengan 'kem latihan' yang selama ini tersembunyi. Pertempuran antara ninja dan angkatan tentera US yang dasyat pun bermula.

Sekian.

Kalau nak detail lagi, sila la pegi tengok movie ni ye. Tapi dinasihatkan kepada mereka yang geli dengan darah, sila jangan menempah maut! Sebab sepanjang cerita ni, dari awal sampai ke akhirnya, darah memancut² di sana sini macam air sirap. Pertempuran mereka teramat ganas sebab tunjuk sampai tahap badan boleh putus dua, putus tangan, putus kaki dan tak kurang jugak putus kepala! Haih, aku yang dah tengok ni pun boleh terasa nak muntah lagi kalau diingatkan. Ngeri betul! Walaupun aku tau itu semua hanya tipu belaka. Walaubagaimanapun, aku salute jugak la dengan teknk CGI yang mereka guna dalam filem ni. Nampak real dan meninggalkan kesan yang mendalam. Cuma yang tak bestnya, ninja kalah jugak di akhir cerita. Biasalah US, mesti die nak tunjuk mereka yang terhebat. Padahal boleh je ninja² tu guna teknik pembahagi bayang ke, teknik ilusi ke apa nak kasi askar² US tu kalah, hahaha. Naruto la pulak!


Naruto gak best nak layan kalau bab ninja² ni
Takde ke sape² nak filemkan naruto ni ek?


Kelemahan filem ni mungkin pada jalan ceritanya yang bosan dan kurang isi penceritaan. Jadi plot ceritanya nampak terlalu ringkas dan ada setengahnya seolah-olah muncul tiba². Jadi untuk sesiapa yang berniat nak menonton cerita yang berseni, berdialog, bercerita dari hati ke hati. Ini bukan filem yang sesuai untuk anda okey..!

Nota kaki lapan: Cam tak caye je tengok badan Rain tu dah berketul² macam tu. Aku rasa masa Drama Full House dulu badan die normal je cam orang biasa..

Till my next post.. Bye bye bye..




-END-

Hangout release tension

Semalam balik dari keje aku dan bie tersayang plan untuk tengok movie. Filem pilihan kali ni, Ninja Assassin. Review akan keluar petang nanti okeh! Kali ni tempat yang jadi pilihan ialah Tropicana City Mall. Kali pertama mencuba tempat baru. Memang agak tercangak² la jugak. Mana taknya, bukan kami pernah sekali pun datang sini, cari entrance parking pun meraban jugak la (aku pernah sekali la, tu pun duduk belakang je jadi big boss). Nasib baik jumpa walaupun dah agak suspen jugak sebab kena tawaf kat area bangunan sebelah yang macam tak siap lagi.

Masa nak cari petak parking pun, agak menggelabah jugak la. Mana taknya, tempat tak familiar langsung. Sudahnya termasuk kat kawasan yang dead end! Cis, nape la tak letak apa² tanda ke, kon ke apa. Tak pasal² kena berundur nak keluar. Tapi nasib baik la on the way mengundur tu, ada org nak keluar. Jadi dapat la kami parking betul² sebelah pintu masuk yang siap ada autopay. Best², I sangat suka.

Jadi settle parking, terus menuju ke atas. Nak terus ambik tiket movie kat kaunter. Nasib baik dah siap² beli dengan m2u. Jadi taklah risau kalau² tiket abis ataupun line nak beratur tu panjang sangat. Dalam perjalanan nak mencari kat mana duduknya GSC, ternampak Shinlin Taiwan Snack. Yahuu, memang baru je terasa nak makan menda ni last week kat OU. Tapi sebab masa tu terlupa (dan juga sebab malas nak berjalan jauh dari JJ ke situ), hasrat tu dilupakan ajelah masa tu. Alang² dah jumpa ni, terus la beratur nak beli Sweet Potatonya yang best. Tapi cari dalam list menu takde la plak. Jadi order Seafood Tempura. Tu pun kira feveret jugak. Kepada yang was² atau takut² nak try. I suggest pada anda sila la try. Memang best dan ianya HALAL, insya-Allah. Dah siap order Seafood Tempura (rasa die cam kopok lekor!!), tiba² terpandangkan signboard sebesar alam kat depan tukang goreng 'Sweet Potato bla bla bla'. Huhuhu, benci la. Takkan nak kensel order. Jadi lain kali jela gamaknya.





Selesai lepas ambik tiket movie kat kaunter. Terpandangkan Subway kat sebelah je dengan GSC. Langsung la ia menjadi pilihan untuk dinner. Dah lama pun rasanya tak makan Subway ni. Lagipun kat Tropicana ni memang teramat kurang tempat makan. Foodcourt pun aku tak nampak bayang. Subway melt untuk aku, Roast Beef untuk bie. Ittadakimas!! Selesai makan, layan game kat arcade. Cam biasa la, kalau tak dapat layan game Time Crisis sementara menunggu movie start, memang tak sah. Menghabiskan duit nak mengkayakan orang lain, hahaha. Oklah, tunggu review Ninja Assassin versi aku pulak lepas ni..





Nota kaki lapan: Ada insiden yang tak best masa nak cari kete. Cam orang gile turun naik tempat yang sama tapi tak jumpa. Padahal dah patut jumpa pun masa kali pertama sampai kat parking lot. Kepada encik BIE, i'm so sorry sebab naik angin puting beliung tiba². Saya penat, sebab tu la emo terlebih. I know i've no rite to do that on u. SOWIE!!

Credit untuk tuan punya beberapa gambar diatas:-
Kedai Shinlin
Shinlin Sweet Potato
Subway Melt

Till my next post.. Bye bye bye..



-END-

Monday, November 30, 2009

Happy Belated Aidiladha

Boleh ke wish macam tu?? Hehe, ye aku tau aku agak terlambat nak wish. Tapi rasanya tak salahkan, biar lambat asal selamat!



Sedikit cerita sepanjang hujung minggu berhari raya. Tak banyak aktiviti yang aku buat. Memang kebiasaannya macam tu. Jarang sangat aku berjalan kalau time raya korban ni. Ditambah pulak dengan keadaan aku yang tengah 'merehatkan' perut ni. Lagi la aku rasa malas nak ke mana². Jadi duduk kat rumah adalah keadaan yang paling selamat untuk aku. Hehe, faham² la kenapa ek.

Malam raya which is hari Khamis lepas, terus shoot dari rumah ke rumah pak busu. Ada kenduri kesyukuran. Tapi aku cuma dapat join di penghujug majlis. Masa aku sampai pun jam dah menunjukkan pukul 10 malam. Apa nak di kata, malam raya. Jem di sana sini. Mujur bie ambik jalan jauh yang kurang jem. Walaupun merentasi KLIA dan jugak sebahagian dari Nilai (highway PLUS dari Damansara - Selatan). Memang sepanjang jalan, berderet² kereta yang menghala ke utara. Masuk je highway PLUS KL - Seremban, kereta yang bersusun hampir tak bergerak menghala ke selatan. Mujur la aku hanya melawan arus. Perjalanan kami sangat smooth!

Di pagi raya pulak, aku mau pun bie tak bangun awal sangat pun. Kepenatan semuanya. Mak pagi² lagi dah siap menghidang juadah² wajib pagi raya (nasi impit, lemang, rendang, kuah lodeh) yang mengancam selera. Tapi aku kuatkan semangat! Alhamdulillah, setakat hari ni, saat entry ini ditulis taip, aku masih mampu bertahan. Usaha tangga kejayaan. Dugaan itu berlanjutan sepanjang hari! Malah keesokkan harinya jugak. Apa nak dikata, kalau dah namanya hari raya kan. Makanan dan perayaan kan dah macam aur dengan tebing. Tak boleh dipisahkan. Tambahan pulak raya korban, sup daging / tulang tu dah menjadi sesuatu yang lazim (aku adalah pemangsa sup tegar!!). Mujur la aku dapat mak yang memahami. Takde la kena paksa jugak makan. Kalau tak, naya jugak aku. Di hari Ahad pulak, ikut mak ke kenduri kawen. Aduh, dugaan hebat jugak ni. Ayam masak merah yang memanggil², tapi hati tetap tabah sambil dipanah matahari. Bukan la lapar pun, cuma nafsu yang menggelodak. Lebih hebat, ada pulak godaan cendol. Lagi la aku rasa tertekan sedikit. Tapi takpe, aku masih mampu bertahan sampai saat ini.



Tapi malam ni, aku terpaksa mengalah. Kondisinya kalah-kalah, menang-menang. Apa pun keputusan, ia tetap tak menyebelahi mana² pihak. Jadi baik aku pilih yang di tengah². Malam ni ada appreciation dinner untuk aku dan kawan² seopis lain yang sama² berhempas pulas (ye ke?) masa annual dinner yang lepas. Takpe, akan aku hadapi dengan tenang segala makanan² yang terhidang tu nanti. Yang penting, kawal diri kawal nafsu.


Menung jela keje ko skang!!


Inilah tempat yang nak dituju malam ni..

Oh, ye. Aku dalam program diet yang bersungguh² kali ni. Semangat memang sangat membara. Harap² baranya bertahan lama. Jangan nanti ditiup angin lepas tu terus padam. Doa²kan la kejayaan aku okey! Insya-Allah, bila dah capai matlamat yang aku nak, aku akan reveal dan tepek testimoni aku kat sini.

Nota kaki lapan: Ini dah macam bukan cerita raya kan.. Hahaha, lantak lah..

Till my next post.. Bye bye bye..



-END-
Related Posts with Thumbnails