Friday, November 30, 2012

Rindu

Dingdong..

2 minggu, tapi rasanya macam lama benar. Hati memang bagai diruntun2, nak balik!!! Rindu bantal, rindu ikan, rindu dapur, rindu pokok2. Yang paling penting, aku rindu sangat pada damai rumah sendiri. Homesick sangat dah ni.mujurlah malam ni last tido kat bilik yang bukan bilik sendiri. Esok confirm nak balik la, kesian rumah yang tinggal tak berjaga.

Well, aku kat kampung ni by the way. Menjaga emak yang baru lepas operation. Tapi bukan la jaga apa sangat, setakat menguruskan keje2 dapur. Memasak terutamanya. Sampai naik pening pikirkan menu hari2. Yela, aku bukan setakat masak untuk orang sakit, tapi untuk orang sihat jugak. Bukan sorang dua pulak tu. Nasib baik la memang dah terer sikit masak sejak2 jadi SAHM ni. Hahaha..

Ikutkan hati, macam tak sampai hati nak balik, sebab aku tau mak masih perlukan aku kat sini. Tapi aku dah janji dengan bie, kat sini cuma 2 minggu. Lepas tu pass baton pulak. Aku kena pikirkan keselesaan suami aku terutama sekali keselesaan si tecik, Hanan Zulaikha. Tetap, sebesar dan seindah mana sekalipun rumah orang lain, takkan sama dengan rumah sendiri. Aku harap yang lain2 faham la situasi aku ni hendaknya. Aku ada tanggungjawab atas keluarga kecil aku ni kan.

InsyaAllah, esok lepas bie balik keje kami akan siap2 untuk berangkat pulang. Tapi malam Sabtu balik lagi untuk kenduri doa selamat. Sempena mak yang selamat operation dan Alif yang dapat 5A dalam UPSR baru2 ni. Jadi boleh la buat 2 trip nak angkut barang2 balik. Barang Hanan je dah konfem penuh 1 trip, haish. Really need a new bigger car badly!

Oklah, nak tido. Babai.

Sekian..

Monday, October 29, 2012

Makan: Burger bakar kaw-kaw

Dingdong..

Selepas sekian lama menanggung rasa mengidam, akhirnya hari ni dapat jugak aku melepaskan keinginan. Tadi dah dapat merasa makan burger bakar yang sebelum ni heboh sanat diperkatakan ramai. Asyiklah dok terliur bila orang update status fb tepek gambar makan burger bakar yang menggunung-gunung tingginya tu kan. Yang melimpah-limpah sosnya menggoda selera.

Muahahahahaha..

Itu pun nasib baik je dapat pegi tadi. Kebetulan hari ni bie balik awal. Aku langkah kanan la bertanya dia tadi sebelum dia balik keje. Maceh mucuk, tak sihat pun digagahkan jugak melayan tekak wife nan sorang ini ye. Sayang awak!

Pencarian tempat tak susah pun, sebab sambil jalan sambil gugel. Masa sampai kat seksyen 2 Wangsa Maju, tutup ler pulak. Tau dia tutup pun sebab kat situ baru terbaca update kat fb diorang. Tapi nasib baik yang kat seksyen 5 bukak (ni kat opis lama bie, terkenang2 memori lalu :p).

Kalau nak try rasa burger bakar ni, jangan terkeliru dengan yang satu lagi kat simpang traffic light (dekat2 Shell). Yang itu Rawang Burger Bakar, lain kampeni, lain mak lain bapak. Hehhe. Yang aku pegi ni Kaw-kaw Burger Bakar namanya. Letaknya kat deretan Gulatis, ada satu kedai makan nama Arena Kafe (dulu kat sini Ani Sup Utara). Tempatnya proper sket pasal ada kedai berbumbung. Sesuai la untuk aku yang ada anak kecik ni.

Parking depan kedai lagi you
Takyah beratur, orang tak ramai macam semut macam selalu tu

Dari segi rasa, aku tak reti nak rate sebab ni first time aku makan burger bakar gaya camni, homemade patty. Biasa aku makan burger bakar segera je, grill burger fast food (Burger King, Carl's Jr.) Tapi kalau ikut selera tekak aku, boleh bagi 5 bintang la. Harga pun boleh tahan jugak. Yang aku makan tadi double cheezy beef bacon. Ada 2 patty daging, 2 slice bacon & cheese. Harganya RM16. Kalau Carl's Jr. dapat yang single patty je harga tu. Patty dia pulak bersamaan dengan 2 keping daging burger biasa tu. Giler kentang!

 Yummyliciously good! ~.~

Sampai tersenget2 tudung, nak makan punya pasal

Menyesal giler beb. Menyesal aku ambik double patty. Bukan menyesal sebab tak sedap, tapi sebab letih rahang aku nak mengunyah daging tu, banyak sangat! Kurang sikit nikmat makan. So, next time tak boleh tamak. Kena ambik yang single je cukup.

Lain kali boleh makan lagi kat sini. Sebab nak try tempat lain kebanyakkannya tempat tak berbumbung, susah sikit. Kena tunggu minah ni besar sikit la. Bagi dia reti duduk main sendiri tanpa perlu perhatian penuh abah & ibu.

Big lady boss


Sekian.


Nota kaki lapan: Hidup biar sedap!


Sunday, October 28, 2012

Marilah bertebi-tebi

Salam aidiladha. Dah lambat pun still nak wish jugak tak kira. Tahun ni kami bertiga satu family dapat ambik bahagian korban lembu. Tapi korbannya buat kat kampung bie je, kami tak join pun sebab tahun ni tak balik sana. Walaupun kalau ikut turn patutnya aku memang balik sana pun. Bie cakap sebab mummy tak balik, maka kami pun tak balik jugak. Jadi orang 'key ell' ler beraya kat bandar, huhu.

Tak apa aktiviti pun di hari raya, just ikut mummy beraya rumah pak sedara & mak sedara bie. Malamnya just lepak kat rumah je tengok tv. On the way balik dari beraya, bie tiba2 ajak ke One Utama esok (semalam). Aku tanya nak buat apa, dia jawab  "tebi2" la nak jadi "samseng" la. Pening jap aku nak proses. Tapi lama2 aku paham jugak. Dia nak menunaikan hajat aku yang dah sekian lama aku pendam. Tenkiu la sayang, memang senyum sampai telinga la aku sepanjang hari semalam. Hehehe.

Akhirnya aku selamat menjadi warga Samsung. Gtab2 10.1 sudah selamat menjadi hak milik mutlak. Lama dah teringin nak bertablet, tapi sebab dah ada laptop so macam banyak membazir pulak nak beli. Macamkan banyak benar benda nak guna. Tapi disebabkan kampeni baru bie takde bagi laptop macam kampeni yang dulu, so bie cakap dia boleh guna laptop tu kalau aku dah ada yang lain. Awalnya plan nak cari netbook, tapi nan hado. Takde orang dah nak jual netbook kot. Alang2, aku request tab jela. Yeahuhuhuhu! :)

So hari ni baru hari kedua ber'gtab'. Harap2 aura kerajinan nak mengupdate entry tu datang la nanti. Sekarang tengah belajar camne nak bubuh gambar dengan efisennya kalau update dari sini. Kalau guna laptop tu senang sket pasal gambar semua memang transfer dalam tu, application nak edit gambar pun senang guna. Dengan tab ni aku tak sure lagi camne. Takpe2,praktis banyak2 lama2 pandai la tu..

Sekian.

Tuesday, October 23, 2012

Makan: The Gardens

Ding dong..

Tiba2 lapar di petang hari. Jadi marilah kita buat entry pasal makan supaya perasaan lapar itu akan bertambah mekar di perut yang sedang berkeroncong ni. Nasib baik ada beli roti tadi, satgi bleh layan roti bakar. Hujan2 confirm layan punya la. 

Ahad lepas teman abahnya Hanan ke opis. Dia ada keje nak kena handle, nak ngadap para developers bawahan dia (eceh!). Kebetulan dapat jemputan dari akak aku untuk sambut birthday big boy Alif, dah 12 tahun umur dia tahun ni. Besar panjang dah, eh bukan2, besar lebar. Hahahahaha! Jadi, Hanan & ibu terpaksa la ikut abah pegi opis di pagi Ahad yang indah tu.

Masa baru sampai elok je dok dalam carseat ni.
Ada la 10 minit..

Nasib baik Hanan tak banyak ragam sangat sementara tunggu abah settlekan urusan keje dia. Walaupun kadang2 Hanan merengek2 nak turun bawah la, nak meniarap la, nak main keyboard la & macam2 lagi dia nak buat. Tapi ibu berjaya jugak pujuk dia supaya sabar. Lastly, lepas hampir 4 jam melayan kerenah dia, akhirnya dia tido jugak. Dia dah start ngamuk2, ibu pun sumbat terus nenen kat dia masa tengah ngamuk2 tu. Selamat! 

Memandangkan abah settle keje dah dekat pukul 2, maka terus ke Alamanda mengisi perut yang dah nyanyi lagu riang. Masuk2 dari parking, terus tengok apa ada menarik untuk dimakan. Tiba terpandangkan The Gardens dalam map, terus pegi situ jela. Sebab last time nak try masa kat Sunway Pyramid, tak jadi sebab situ takde halal cert. Yang kat Alamanda ni confirm ada, that's why takde serve alkohol kat situ.

Aku order Spaghetti Seafood Arabiata, bie pulak order Sirloin Steak. Kami ambik Spring Roll as appetizer. Eksyen tu, takmo order nasi2 la kan dua2 pun. Dah alang makan kat tempat ala2 mat salleh, makan pun nak selera mat salleh jugak, poyo je! Hanan tak makan apa2, makan kain je. Abis basah kain carrier dia kena kunyah2. Aku biar je, janji dia senyap. Dia pun dah nak duduk dalam baby chair, senang sket nak makan.

Makanan..

Ikut pada selera aku, ok la rasa makanan yang diorder hari tu. Nak kata sedap sangat pun tak, sebab aku dah makan kat tempat lain yang lagi sedap kot. Janji cukup rasa, ok la tu. Lain kali boleh try lagi menu2 yang lain pulak. Menu dia pun bukan la western je, ada jugak nasi lemak kalau aku tak salah pandang. Sebab aku tak membelek sangat, pasal masa tu memang dah set kepala otak aku nak makan spaghetti je. Takmo tengok2 benda lain.

Air adalah total big failure! Aku order mango juice. Tapi nan hado la juice weh, kordial je dia kacau pastu bubuh ais. Hampeh sunggu, rege sampai RM8! Baik aku order capuccino ke apa, pueh hati. Next time kalau makan sini I will never order juice anymore!!

Yang aku paling suka suasana dia yang mendamaikan. Macam betul2 duduk kat dalam taman rasanya. Siap ada sediakan tempat makan yang ada buai2 as kerusi. Tapi aku takde la nak duduk meja macam tu, lagi rela duduk atas kerusi biasa. Kang dibuatnya Hanan buat perangai takmo dak dalam baby chair, dah payah aku nak makan berbuai2 tu. At least kalau makan kat kerusi biasa, makan sambil pegang Hanan pun still boleh control lagi.

Boss ni asik la dengan henfon dia, tak abis2 lagi hal keje..

2 orang buah hati ibu.. :) 

Oops!

Ok, dari 5 bintang saya bagi 3..

Sekian..

Tuesday, October 16, 2012

Bertuahnya jadi anak pertama

Ding dong..

Apa kes pulak dengan tajuk entry hari ni? Hahaha, konfem la nak cerita pasal puteri sulong hamba ni kan, apa lagi. Cerita Bukittinggi tunggu dulu, banyak nak kena taip, I is pening lalat.. :P

Sape setuju kalau aku cakap jadi anak pertama ni banyak untungnya? Aku dah nampak benda ni pada ramai orang. Dan sekarang benda yang sama tengah berlaku dalam kehidupan aku sendiri. Untung tu dari banyak segi la, bukan materialistik semata2 tau.

Untung, sebab ramai orang sayang lebih. Ni contoh untuk Hanan la sebab dia anak pertama & cucu pertama untuk belah abahnya. So, selain dapat full attention dari kami as parents dia. Dapat jugak kasih sayang sepenuhnya dari Tokbah & Wan dia jugak. Yang part ni aku risau sikit, takut dia membesar jadi budak yang spoil terlebih manja. Hopefully tak la, aku akan cuba kekang perkara ni dari terjadi walau dengan apa cara sekali pun.

Untung, sebab semua barang dia mostly boleh dapat yang baru. Part ni, bukan la 100% semuanya baru. Sebab sebelum Hanan lahir, aku dah terima pemberian dari orang2 terdekat. Stroller, carseat, playpen, & baju2 kebanyakkannya second hand dari orang terdekat. Tapi, bila dia dah start membesar ni, baru la kami start beli barang2 dia yang baru. Macam pakaian, peralatan mainan ke apa semua tu.

Ini soft-toy yang ada setakat ni. Bakal bertambah nanti kot..

Yang terbaru, semalam bie belikan walker untuk Hanan. Dah lama pun survey sebenarnya, tapi tak beli2 lagi. Kebetulan semalam lepas bie balik keje, dia ajak makan kat luar terus. Dah alang2 tu, aku ajak singgah kedai baby lepas makan. Memang ayat aku, "kalau jumpa yang ok, terus beli. takyah survey2 dah". Memang sungguh bagai dikata la, sekali tengok je. Lepas belek2, terus decide nak beli yang mana. 

 Colourful!

Senang dah settle satu perkara. Aku ni ada satu perangai, selagi tak beli benda tu, selagi tu la asal lalu tempat yang ada jual, konfem nak singgah tengok. Walaupun dah tengok kat tempat yang sama lapanploh kali sekalipun. Aku rasa bie pun dah lali dengan perangai aku yang satu ni. Jadi langkah paling selamat kalau nak aku stop tengok ialah beli je terus benda tu. Takyah la nak layankan peel aku ni lagi kan. Aman, hahahaha..

Seronok tengok dia happy dapat main dalam walker tu. Beli walker ni tujuannya nak memudahkan aku buat keje rumah je, terutama sekali nak memasak. Sebab kadang2 bila biar Hanan sorang2 depan tv masa aku memasak, tau2 kang dia dah sampai bawah meja makan la, bawah tv cabinet la. Takut nanti dia kutip apa2 benda masukkan ke mulut. Lantai rumah aku ni pun bukan bersih sangat, mop seminggu sekali pun susah. Huhuhu.

Minggu lepas weekend sebelum pegi Padang-Bukittinggi, bie belikan feeding chair untuk Hanan. Yang ni takde survey lama2 sangat pun. Jadi nak beli tu sebab susah nak bagi Hanan makan kalau duduk berpangku. Macam nak berperang jadinya. Dengan dia yang nak turun la, nak pegang sudu la, nak berdiri la. So, solution yang paling senang, beli feeding chair ni.

 Ni boleh pakai sampai besar, selagi muat..

Awalnya nak beli Bumbo je, jenis macam getah tu. Tapi mengenangkan harga dan jangka hayat penggunaannya yang kejap, aku pikir lapanratuspatploh kali nak beli. Mujur la masa surfing2, terjumpa feeding chair first years tu. Ada jugak jumpa yang second hand orang nak jual, tapi bie nak beli yang baru jugak. Untuk adik2 nanti katanya. Adik2? Baper ramai ler agaknya tu kan? Hahaha. See, adik2 dapat second hand je dari kakaknya nanti, tak adil kan. Huhuhu..

Next project, nak ganti katil, carseat & stroller. Yang ada skang ni pinjaman je dari akak ipar aku. Takleh jugak nak lenjan lebih2 kan. Dah nak masuk 7 bulan pun melenjan ke sana ke mari, kesian pulak nanti adik2 Kak Qis tu tak dapat sambung pakai kalau dah jahanam kat tangan Hanan. Insya-Allah, bak kata bie, dulukan mana yang penting. Yang kurang penting, boleh la beli lambat sket. Nak beli pun, biar yang betul2 ok terus. Bak kata bie, mahal sket takpe, janji dapat pakai lama.

Sekian..

Nota kaki lapan: Untung ler Hanan, semua pun dapat baru kan. Demi anakanda tersayang, apa pun boleh.. :-)

Tuesday, October 09, 2012

Bukittinggi, we're coming!!

Ding dong..

Esok nak pegi berjalan jauh, naik kapal terbang. Dan macam biasa, aku konfem akan jadi manusia yang paling resah gelisah. Sebabnya? Acik ni takut naik flight anak2 oii, dari mula2 dulu sampai la sekarang ni, tak hilang lagi takutnya. Entah apa ubat kena makan baru hilang rasa takut entah la. Doa2kan acik yo!

 Gambar diambil pada pukul 10 malam.
Esok pukul 3:30 pagi dah nak keluar rumah, elok sangat la tu!

Kali ni pegi bercuti bertemankan 'hand luggage' tambahan, cik Hanan Zulaikha kita. Alahai, tah cemane nak handle budak tecik tu dalam flight nanti. Jangan dia bantai jerit2 buat perangai sudah la. Ibu dia ni dah la sepanjang masa melawan gemuruh di hati. Kang kalau dia buat perangai, mau gemuruh terus jadi petir dentam dentum atas tu kang. Be good ye gegirl ibu!

 Ni yang paling penting, nyawa ni kat sana nanti!

Insya-Allah, akan ambik gambar banyak banyak banyak banyak. Pastu tepek kat sini. Dah pasang niat ni pegi nak lebihkan berjalan dari shopping. Kita tengok niat tu tertunai ke tak ok. Hahahaha..

See ya!

Passport oh passport

Ding dong.. 

*ini entry basi, harap maklum.. tarikh kejadian:  22 September 2012*

Sabtu lepas pepagi dah bersiap keluar rumah. Misi utama nak pegi imigresen Wangsa Maju, settlekan renew passport kitorang & buat passport si kecik Hanan Zulaikha. Good girl ni macam tau2 pagi tu dia kena bersiap awal, aku siap mandi tengok dia dah tersengih2 dalam cot dia. Sementara abah dia take turn mandi aku main dengan Hanan just nak bagi mata dia segar. Takde la dia terkejut kena mandi tiba2 pagi tu.

Pukul 8 dah siap keluar dari rumah, memang takde bekfes apa ke dulu pun. Plan bekfes kat sana je. Masa tu membayangkan kononnya nak kejar masa nak elak orang yang beratur ramai2. Sambil tu dalam hati berharap jugak kot2 la orang tak ramai. Walaupun sebenarnya tau sangat hakikat yang masa wiken macam ni la orang akan lagi ramai dari hari biasa. 

Dan bila sampai sana, kami dihidangkan dengan pemandangan orang ramai yang sedang beratur panjanggggg!

Punah harapan nak mengelak orang ramai kononnya kan. Tapi nak sedapkan hati masa mula2 nampak orang beratur tu, "diorang nak pegi JPN kot, bukan imigresen". Tapi terang2 kat tangan memasing pegang passport merah tu, jadi takyah la nak berharap sangat.

Lepas 3 kali pusing cari parking, akhirnya bie decide parking kat luar dari area tu. Parking tepi jalan then jalan sket. Aku masa tu dah bagi idea, kalau camtu punya ramai, why not terus pegi Putrajaya. Kononnya kat sana nanti mesti tak ramai orang. Hahaha, konfiden jela aku masa tu kan. So, turun situ just nak ambik gambar la kasi settle apa yang patut. Sebab takut nanti kat Putrajaya takde tempat nak ambik gambar pulak.

Elok2 turun je dari kete, ada aunty tarik ajak ambik gambar kat kedai dia. Situasi biasa kot kat tempat2 yang ada Imigresen, JPN etc. Diorang ni memang standby je nak tarik customer. Masa on the way nak ke kedai dia, dia cakap ada baby tak payah beratur, terus pegi kaunter khas ambik nombor. Yes! Dapat skip line yang panjang itu. Maka plan ke Putrajaya cancel.

Tapi......... Ternyata impian nak cepat sangat tu tak kesampaian pun. Memang la dapat skip line beratur panjang2 tu. Setakat untuk ambik nombor je. Tapi nak tunggu kena panggil menduga jiwa jugak la. Nombor yang kena tunggu ada lagi 60+. Dan nombor untuk kaunter khas tu hanyalah untuk ambik nombor je, untuk proses kena jugak saing2 dengan nombor kaunter biasa. 

Mengikut pemerhatian, boleh dikatakan diorang panggil nombor khas tu 2-3, then panggil nombor biasa 10-20 nombor. Tak berjanggut jugak jadinya tu kan. Dari 8:40 pagi kitorang dapat nombor, sampai la pukul 11:45 pagi menunggu baru nombor tu dipanggil. Setengah hari!!! Lepas proses borang, tunggu panggil untuk bayar, lepas bayar tunggu panggil ambik passport. Tunggu sampai lebam.

Pukul 2 petang akhirnya penantian kami berakhir. Tu pun hampir2 ada insiden yang tak diingini jugak la. Bila ada sorang makcik ni baik punya nak potong line aku bila dia tengok nombor yang naik untuk collect passport tu dekat2 dengan nombor dia. Aku malas nak bising, aku biarkan je. Bila sampai kat kaunter, memang passport dia tak siap lagi. Dasar manusia degil, tak reti ikut turn. Hambek!

Settle hal kat imigresen terus ke Jusco AU2 (ataupun sekarang namanya AEON, tapi dah biasa panggil jusco) nak cari tempat makan. Perut dah kebulur masa tu, pastu specific nak cari tempat ada air-cond. Puas dah berpanas setengah hari menunggu baik di luar mahupun dalam pejabat imigresen tu. Makan kat Black Canyon. Order makanan yang tak penah try, sib baik sedap. Kalau tak sedap, mau terbalik meja tu nanti kelaparan punya pasal. Haha.

Lepas makan, lepak lebih2 kurang, pusing2 dalam JJ tu cuci2 mata then terus balik. Sebelum balik sempat tapau takoyaki idaman kalbu itu. Tak sah rasanya kalau dah lalu depan takoyaki tapi tak beli. Bie pun macam dah paham sangat dengan tekak aku ni, takyah mintak2 dia yang akan offer. Walaupun dia tak minat, tapi sebab wifey tersayang ini memang sentiasa mengidam, dia tak penah lupa. Temkiyu sayamku!

Nota kaki lapan: Budak tecik dah ada passport, bleh la selalu pegi obersi kan abah kan abah kan kan kan...?? :-P

Till my next post.. Bye bye bye..
 
 

-END-

Wednesday, October 03, 2012

Delay..

Ding dong..

Aku ada 2 entry tersangkut dalam draft. 1 sebab gambarnya ada dalam iPong encik suami, 1 lagi sebab kena tunggu entry yang mula2 tu up dulu. Jadi, kepada encik suami yayang saya itu, sila la update dropbox anda. Nak transfer terus dari phone asik terlupa je.

Sekian..

Friday, September 21, 2012

Common Q&A about baby solid food

Ding dong..  

Aku copy-paste je. Ada sorang akak ni listkan dalam post & comment dia. Buat camni senang sket nak refer kan. Untuk dimanfaatkan bersama2. "Saya budak baru belajar, bukak FB tolong tunjukkan." Hehehe. 

1) Anak sudah 6 bulan. Mahu beri makan apa?
- Beri makan puri buah/sayur dahulu. Setiap satu jenis makanan beri selama 4 hari berturut-turut sebelum intro yang baru.

2) Sehari berapa kali makan?
- Mula-mula 1 kali dahulu. Terpulang mahu beri bila - pagi, tengah hari atau petang/malam. Sebabnya perut bayi baru nak sesuaikan dengan benda baru.

3) Berapa banyak kuantiti makanan yang boleh diberi?
- 2,3 sudu sudah memadai sekali makan. Tak perlu beri banyak. Nanti perut anak terkejut. Kalau anak makan kurang dari itu, tidak mengapa. Anak baru nak belajar makan, tak boleh harap dia makan macam anak yang dah 4,5 bulan makan.

4) Kenapa tak boleh beri bubur nasi seawal 6 bulan? Bila boleh beri bubur?
- Selama 6 bulan anak minum susu semata-mata. Jadi, afdal beri semi-solid seperti puri epal, pear, labu etc (rujuk carta) supaya perut anak tidak terkejut. Nasi sumber karbohidrat. Boleh menyebabkan sembelit. Seeloknya mula beri bijirin seperti nasi pada usia 7 bulan.

5) Puri boleh tahan berapa lama di dalam chiller dan freezer?
- Puri di chiller 48 jam. Di freezer, 4 bulan.

6) Cara pengendalian puri apabila hantar ke pengasuh/taska?
- Cara pengendalian puri sama seperti cara pengendalian susu ibu.

7) Betik, pisang, avocado perlu dikukus sebelum dibuat puri?
- Tidak perlu. Lenyek/hancurkan dan terus beri anak makan. Makanan yang sesuai untuk travel.

8) Bagaimana mahu buat puri?
- Cara membuat puri ada di Photos. Ada juga di google.

9) Bila beri anak makan, mesti beri air kosong?
- Ya.

10) Anak 5 bulan lebih. Nampak macam lapar. Semua benda masuk mulut. Boleh beri makan?
- Anak pada usia ini memang suka masukkan segala-galanya dalam mulut, termasuk kakinya. Seeloknya tunggu 6 bulan. Biar anak puas menyusu susu ibu sampai usianya 6 bulan. Anak ada seumur hidupnya untuk makan macam-macam.

11) Beri anak makan, tapi anak macam tak suka dan tak mahu makan. Beri air kosong pun tak nak minum.
- Benda baru, jadi ambil masa untuk anak biasakan diri dengan rasa dan benda baru. Sabar. Beri sedikit demi sedikit. Lama-lama anak akan terima. Jangan paksa. Nanti anak terus tak mahu makan atau minum air kosong.

12) Anak sembelit/cirit birit. Nak beri makan apa?
- Sembelit : Give 'P' (Prune, Papaya, Plum, Pear, Pumpkin). Stop 'BRAT'.
- Cirit-birit : Feed 'BRAT' (Bread, Banana, Rice, Apple sauce, Toast). Stop 'P'.

13) Bila boleh beri ikan?
- Disarankan 10 bulan ke atas. Sebabnya kandungan merkuri dalam makanan laut susah diproses perut anak. Makanan laut lain seperti udang, sotong etc - 1 tahun ke atas.

14) Bagaimana nak naikkan berat badan anak?
- Renjiskan minyak zaiton dalam makanan. Beri avocado. 8 bulan ke atas, sudah boleh menumis dengan menggunakan unsalted butter, ghee.

15) Tepung apa sesuai untuk anak bawah 1 tahun?
- Tepung atta, wholewheat unbleached flour.

16) Kenapa perlu rendam bijirin (beras perang, rolled oats, barli etc)?
- Baca, faham dan khatamkan blog Puan Farah Rahim INI
Huh!! Menitik peluh jantan nak baca kan. Mari sambung!

17) Ribena, calciyum, vitagen, nutrigen dan yang sewaktu dengannya, boleh beri pada anak?
- Tak boleh. Tak sesuai. Banyak gula, bahan pengawet.


18) Bila boleh beri telur? Bagaimana caranya?
- Rujuk di sini : FB Group


19) Boleh beri ribena, jus buah dan yang sewaktu dengannya?
- Tidak perlu. Beri susu dan air kosong sahaja. Kalau mahu beri juga jus buatan sendiri, beri pada usia 1 tahun ke atas. Cairkan. 30% jus + 70% air. Big no to ribena.


20) Apakah 4-day-rule? Kenapa perlu amalkan kaedah ini?
- 4-day-rule adalah kaedah memperkenalkan satu-satu jenis makanan baharu kepada anak selama 4 hari berturut-turut. Kaedah ini bagi memastikan makanan itu tidak memberi sebarang masalah kepada anak seperti alahan, sembelit, cirit-birit dan sebagainya. Selepas 4 hari, jika anak tiada sebarang masalah menerima makanan tersebut, boleh perkenalkan makanan lain pula. Begitulah rutin tiap kali mahu perkenalkan makanan baru kepada anak.


21) Boleh perkenalkan makanan sebelum anak 6 bulan?
- Seeloknya tunggu 6 bulan. WHO menyarankan 6 bulan juga. Sebabnya sebelum 6 bulan, perut anak belum cukup matang untuk memproses solid. Jika beri terlalu awal, perut akan bekerja keras. Kasihan perut anak. Beri anak makan terlalu awal juga salah satu punca obese di kalangan kanak-kanak.

22) Bolehkah beri buah-buahan kering seperti aprikot, kismis yang warna kuning/asal?

- Beri buah-buahan kering yang warnanya hitam dan gelap seperti warna buah kurma.

Ini penerangan dari Puan Farah Rahim :

Aprikot/kismis warna kuning ada sulfur dioksida yang boleh mencetuskan serangan asma dan boleh membawa maut pada bayi yang mudah terpengaruh.

Sulfur dioksida digunakan sebagai antioksidan di dalam proses pengeringan beberapa buah-buahan kering untuk mengekalkan warna kulit dan rasa.

Sebagai contoh, dalam kismis kuning, peach kering, epal kering dan aprikot kering, sulfur dioksida digunakan untuk buah-buahan ini tidak kehilangan warna dengan menyekat tindak-balas "browning" yang menyebabkan warna buah-buahan itu menjadi gelap dan mengubah rasa mereka.     

Credit buat FB group member yang baik hati nak layan pertanyaan2 yang diulang2. Aku pun kadang2 kesian jugak bila tengok para admin tu dok menjawab soalan yang sama. Semoga jasa bakti anda semua diberkati hendaknya.. 

Untuk pemahaman yang lebih mendalam, seeloknya join la group tu dan fahami setiap isi kandungan ilmu yang ada. Jangan asik nak merapu meraban je dalam tu ye. Kang orang sibuk berkongsi ilmu pengetahuan, ko habuk pun tak dapat. Haih, tak marah ler, cakap je. Peace!

Yang pastinya, aku tak kata cara ko salah cara aku betul, cara diorang salah atau cara mereka betul. Tapi terpulang pada diri sendiri, tepuk dada tanya selera. Kalau rasa nak teruskan apa yang dah korang praktikkan selama ni, just go for it. Tapi bila ilmu yang baik untuk sesuatu yang baik, tak salah dipanjangkan. Aku pun paham, ada setengah orang adakalanya bila dapat sesuatu ilmu tu, fanatik sangat nak ikut tanpa belajar betul2. Sudahnya bagi ajaran sesat pulak kat orang lain. Mudah-mudahan aku tak tergolong dalam kategori orang camtu. Ok, babai!

Nota kaki lapan: Sharing is caring, caring is loving, loving is... sambung sendiri aah..

Till my next post.. Bye bye bye..
 
 

-END-

She is 6 months.. :)

Ding dong..

First of all, sorry la kalau terasa blog ni dah bloated dengan gambar dan cerita budak bernama Hanan Zulaikha ni tak sudah2. Almaklum ler, sejak dah jadi surirumah ni, apa la sangat cerita nak aku tepek pun. Takkan nak cerita teknik2 mengemas dapur pulak. Lagi pulak bila ada ke mana2 & aku rasa nak update, mesti berkesudahan cerita tu basi begitu je sebab tak sempat nak update plus aku pun kadang2 malas nak mengarang. Memang dasar pemalas!

Alhamdulillah, semalam genap sudah usia si tecik ku itu 6 bulan. Selesai satu bab perjalanan, but many to comes. Yang pasti, aku berjaya mengekalkan tekad aku nak breastfeed Hanan exclusively selama 6 bulan tu. Tolak la kes tak keluar susu masa awal2 dulu tu, dah takkan aku nak biar dia kelaparan tak dapat susu kan. Yang pastinya, sepanjang tempoh selepas production susu badan dah normal dan lancar, aku tak pernah gagal susukan Hanan. Walaupun ada few dugaan yang datang, yang memaksa aku topup dengan susu lain, hint2 kat aku suruh bagi dia makan, aku tetap degan tekad aku nak teruskan exclusively breastfeed Hanan.

Konon je tu, bukan dia minum pun air tu. Dok gigit2 je..

Thanks yang tak terhingga to my beloved husband yang selama tempoh tu tak pernah jemu memberi full moral support. Kerana dia jugak la aku mula sedar pasal kepentingan breastfeeding untuk 6 bulan pertama ni. Kalau bukan sebab dia penah sebut kat aku, "If one day kita ada rezeki dapat baby. Bie nak dia cuma menyusu badan sampai umur dia 6 bulan. Takmo campur benda lain. I'm really firm on this." 

Alamak! Masa tu aku tergamam kejap la, sebab secara jujur I don't have these fully breastfeeding punya kisah dalam family. Jadi pendedahan memang sangat2 kurang la. Tambah pulak aku tak pernah pun duduk dalam kelompok kumpulan yang mengamalkan konsep susu ibu saja selama 6 bulan, I mean kawan2 or sedara mara. Start dari hari tu la aku mula korek ilmu pasal breastfeeding, eventho masa tu belum ada apa2 lagi dalam perut ini. Again, thanks sayang. Sebab membuka minda kecil saya ini. Hihihi.. :)

Yang pasti, aku rasa syukur..

Then semalam aku start bagi Hanan solid food. Blur kejap tak reti apa nak buat. Aku buat bubur, tapi lepas blend tercair pulak. Terlebih letak susu gamaknya. Udah jadi macam air kanji je rupanya. Lawak sungguh la! Nampak sangat dulu2 masa zaman bagi adik2 makan, aku tak pernah ambik port pun apa yang aku buat masa tu. Memang buat setakat mengikut arahan. Buat tanpa minat Ceh!!

Sementara tunggu ibu siapkan bubur. Layan katun dulu.
Kemain lagi kaki tu kan..

Bila sampai kat anak sendiri, baru kau tau kan terhegeh2 baru nak belajar. Hanan pun makan dengan gaya macam orang minum air lemon masam. Siap buat cebik2 muka takmo makan. Dapat la suap 2-3 sudu je. Pastu dia bantai terpekik2 siap lentik2 badan taknak makan dah. Aku cuba jugak nak paksa, tapi tak jalan. Akhirnya berhenti takat tu jela. Janji dia dah dapat rasa cukup la. Kali pertama, takleh nak harap dia makan banyak pun.

Hari ni, still buat bubur nasi campur susu untuk dia. Tapi belajar dari kesilapan semalam, masa blend tak campur susu terus. Lepas blend baru campurkan susu sikit. Baru la nampak pekat sket. Nak suap pun senang. This time Hanan makan dengan happy face sket ler banding semalam. Tapi kejap je sebelum dia start buat perangai lagi. Mungkin kali ni sebab dia mengantuk. Aku pun memang tak paksa bila dia start ngamuk nak tido, lagipun dia dah sendawa masa aku suap yang last sekali. Assume dia dah kenyang.

Insya-Allah, next week ibu start buat puree ye.. 

Lepas makan, bagi nenen terus dia lelap. Settle kisah makan hari ni. Esok apa kisah pulak tak tau la tu. Lagi2 abah dia ada sekali, tak tau pulak apa perangai dia nak tunjuk depan abah dia nanti. Hanan ni kalau time ada abah, dia punya otak terus tune nak main je. Abah tu macam toy je pada dia kot, hahaha. Anggap itu satu compliment ye sayang.

Nota kaki lapan: Moga entry ini nanti jadi panduan bila keluar lagi sorang. Kot la terlupa step lagi kan. Hehehe..   

Till my next post.. Bye bye bye..
 


-END-

Monday, September 17, 2012

Tak lama lagi nak tambah ahli di meja makan

Ding dong..

Khamis ni Hanan Zulaikha ku itu dah genap 6 bulan. Alahai, besar sudah anak ibu. Nak start makan pulak dia. Dia pun dah mula tunjuk gaya2 tak sabar nak makan. Pantang ada benda kat tangan, semua nak dimasukkan dalam mulut. Kalau dukung tu, jangan harap dia nak duduk diam. Kalau tak basah bahu baju, tak basah tudung tu, tak sah la. Semua pun nak dikunyahnya. Gusi dah gatal kot.

 Ini la buktinya!

Jadi, sebelum start bagi makan, aku dah mula kumpul ilmu secukupnya (tapi still tak cukup2). Dari Hanan 3-4 bulan lagi aku dah join group baby solid food kat fb. Saja nak korek2 resepi, petua2, info2 yang berguna. Selain dari tu, bertuah jugak la aku ada jiran yang support sama niat murni aku nak buatkan homemade food untuk Hanan. Siap bagi pinjam buku lagi.

Yang bawah sekali tu sendiri beli

Alatan nak prepare makanan Hanan pun dah standby. Beli mana yang rasa perlu & betul2 nak guna je. Kalau ikut nafsu, macam2 aku nak beli bila dah sampai kat kedai baby tu. Tapi kena selalu beringat la, kena sedar diri tu dah tak bekerja. Segala perbelanjaan ditanggung suami. Sungguh pun bie tak pernah merungut atau menghalang bila aku mintak dia beli apa2 (dengan sebab yang dia boleh terima), tapi aku tetap kena selalu ingatkan diri sendiri.

 Comel kan gambar lembu itu

Yang gambar lembu tu actually all in 1 punya baby solid food preparing tools. Ada penyagat, pelenyek, untuk buat puri. Ada sekali untuk perah jus. Dia datang sekali dengan sudu & mangkuk. Memang senang & handy la kalau nak bawak travel atau balik kampung. Baby makan bukan banyak mana pun kan. Bekas warni-warni tu pulak standby kot2 nanti nak simpan stok puree 2-3 hari ke kan. Aku tak bercadang nak buat frozen stock setakat ni.

Baru beli tadi kat JJ

Yang ni asalnya taknak beli. Sebab aku duduk rumah je pun, jadi rasanya takdela nak kena tanak bubur dari malam sampai siang kes nak cepat waktu pagi sebelum pegi keje kan. Tapi lepas session sembang2 dengan seorang kawan yang dah ada experience, aku decide beli jugak la benda ni Kalau pun lepas ni aku tak pakai untuk buat bubur Hanan, still ada lagi untuk kegunaan lain.

Insya-Allah, nak cuba bagi Hanan makan dari air tangan aku sendiri. Seboleh2 mungkin nak elak segala makanan baby yang instant dalam tin & botol. Tapi jangan salah paham, aku bukan nak kondem parents yang bagi their baby & kids makanan instant. Aku sendiri membesar dengan makanan macam tu (rasanya la kot). Cuma bila kita dah ada sikit ilmu pasal nutrisi ni, automatik terasa macam bersalah kalau bagi anak sendiri makanan instant tu.

Kalau ada ibu2 luar sana yang tersesat singgah ke entry ni, boleh la try browse2 fb group INI. Dan jugak boleh lepak2 baca blog salah sorang founder fb group tu kat SINI. Maksud ilmu tu pada aku sangat meluas. Mungkin ini pun boleh dikira sebagai salah satu cabang ilmu jugak kan.

Nota kaki lapan: Harap2 nanti Hanan tak banyak ragam bila start solid food. Banyak dah senarai resipi nak try ni. Hehe..

Till my next post.. Bye bye bye..



-END-

Wednesday, September 12, 2012

Let exercise Hanan's way

Ding dong..

Hari ini kita akan belajar cara exercise untuk baby2 yang bakal masuk 6 bulan umurnya. Mula2 kita kena sediakan dah semestinya ialah seorang baby yang ceria dan aktif seperti budak bernama Hanan Zulaikha ni. Keduanya ialah alatan senaman yang bersesuaian contohnya playgym yang dihadiahkan dari sedara mara. Kalau takde sape hadiahkan, maka boleh la beli sendiri kat pasaraya terdekat ok. Hanan, sila sambung ok. Ibu nak pegi masak jap ni..


Langkah pertama: Cuba masuk bawah playgym sedaya mungkin. Ye betul, masuk kat bawah, bukan atas ye kawan2. Caranya ialah tarik playgym tersebut secara perlahan2 tanpa disedari oleh ibu anda seperti yang saya lakukan ini. Sambil tarik, perhatikan keadaan sekeliling agar anda bersedia sekiranya ibu anda jerit, "No, jangan masuk bawah tu!!" Kalau ibu anda marah camtu, bersedia untuk buat muka comel agar ibu andak tak jadi marah sebaliknya kelam kabut pegi cari kamera sebab nak ambik gambar anda yang kononnya kiut sangat tengah panjang akal tu kan.


Langkah 2: Bila anda sudah pasti ibu ada berada dalam keadaan tenang, teruskan usaha untuk mengangkat playgym tu melepasi badan anda. Gunakan semua kederat yang ada sedaya mungkin. Pada ketika ini, kekuatan kaki adalah kunci utama bagi menjayakan aktiviti ini. Tapi sekiranya penat, boleh berhenti seketika dengan melepaskan playgym tersebut. Tapi pastikan muka anda dihalakan ke arah luar agar tidak berasa lemas dek kegelapan.


Langkah 3: Apabila sudah mendapat kembali stamina, teruskan usaha melepaskan diri dari bawah playgym ini. Pada ketika ini, tarik sekuat hati bahagian hujung playgym anda dan kaki terus menolak seperti menendang perut abah anda yang ada 'six pack' itu setiap malam. 
 

Langkah 4: Pada masa ini, anda mungkin akan mula kehilangan tenaga. Jangan putus asa! Teruskan usaha sambil minta perhatian ibu anda untuk memberi perangsang. Sambil tu kaki jangan berhenti menendang. Usaha tangga kejayaan.


Langkah 5: Apabila playgym sudah melepasi separuh badan anda, mula ubah posisi terlentang kepada mengiring. Ia akan memberi impak seperti membuat tendangan halilintar dalam rancangan kartun feveret ibu saya dahulukala 'apakeentahtajuknya'.


Langkah terakhir: Pusingkan badan anda dan terus meniarap sebagai tanda anda sudah berjaya menyelesaikan aktiviti ini. Apabila anda sudah dapat meletakkan badan anda di atas playgym, ia memberi maksud segala usaha anda sudah berhasil. Tahniah!


Jangan lupa berikan senyuman buat pendorong anda setiap kali selepas selesai sesi exercise anda. Siapa? Semestinya ibu anda yang setia bersama dari awal hingga akhir. Oklah, saya nak tido sebab saya dah mengantuk. Ibuuuuuu, nak nenen!!!!!

Nota kaki lapan: Sesekali layan merapu, syok gak..

Till my next post.. Bye bye bye..
 



-END-

Tuesday, August 28, 2012

Syawal 2012

Ding dong..

Salam syawal everyone Belum terlewat kot nak ucapkan salam ni walaupun banyak lemang, ketupat & rendang yang dah basi. Hehehe. Nak makan rendang pun tak larat dah rasanya, lagi rela makan nasi lauk telur goreng bubuh kicap je time2 lepas raya ni.

Tahun ni turn beraya kat belah aku pulak, Semenyih. Pagi akhir ramadan pun baru la terhegeh2 nak gerak balik kampung. Orang lain dah lepak2 landing kat kampung kan masa tu, eh, ke lepak2 dalam kete ngadap jem? Hahahaha. Tahun balik Semenyih, adalah heaven sebab takyah ngadap jem, jangan jeles uols. 

Specialnya raya tahun ni sebab dah bertiga la. Ofkos rasa lain sesangat. Dulu2 bangun pagi tu siapkan diri sendiri je. Biasanya lepas bie siap2 nak pegi solat hari raya, baru aku hegeh2 masuk bilik air. By the time dia sampai rumah, aku dah cantik wangi2. Standby nak salam mintak duit raya maaf di pagi raya.


Tapi tahun ni sudah tambah tugas. Pagi2 kena siapkan budak tecik tu dulu sebelum boleh buat benda2 lain. Tambah pulak bila balik Semenyih, biasanya aku memang dah ditugaskan buat kuah lodeh. Memang kuah lodeh aku terbaek kot, dapat sambutan seperti tahun2 sebelumnya. Tu yang sampai ada yang dah request awal2. Sudahnya, bila bie balik dari masjid aku tengah bersilat lagi kat dapur..

Lepak kat kampung sampai hari Rabu je. Sebab Rabu petang nak bawak Hanan Zulaikha check up & imunisasi dia untuk 5 bulan. Sepanjang kat kampung pun, masa raya pertama je pegi jalan raya. Hari2 berikutnya adalah hari melepak2 depan tv saja. Tambah pulak dengan keadaan cuaca yang tak mengizinkan. Asyik hujan sebelah petang. Memang malas sangat la rasanya nak berjalan. Paling jauh aku pegi Tesco je petang syawal ke 2. Malam syawal ke 3 pegi santap KFC, bosan makan rendang.. :P

Aku memang kurang berjalan raya kalau balik Semenyih ni. 1 of the reason is jadual balik kampung yang clash dengan adik beradik yang lain (yang dah kawen). Turn aku kat sini, diorang pulak kat belah mertua memasing. Nak berjalan raya ni tak syok kalau pergi 2-3 orang je Harus serbu beramai2, baru meriah! Tambah pulak mak aku yang tak berapa sihat, tak sampai hati nak memaksa dia beraya kalau dia tak nak.

 Banyak dapat duit raya si tecik ni. Pinjam sket boleh?

Dah masuk syawal ke 8 baru la merasa berjalan raya sakan sket dengan kaum kerabat yang lain. Sebab semua dah ada kat sini. Beraya ke rumah family2 sedara mara belah ayah aku. Yang memang jarang sangat2 jumpanya. Siap ada yang aku tak kenal sangat pun. Bie tanya ni sape, tu sape. Aku jawab 'entah' je, hehehe. Nanti kalau Hanan dah besar, konfem jenuh aku nak explain satu2. Padahal kenalnya tidak.

Oklah, sudah malas nak menaip. Cuma satu je pesanan untuk semua yang membaca ni la. Aku rasa ayat ni mungkin akan buat seseorang rasa tersinggung. Tapi awal2 aku mintak maaf zahir batin la. Bukan nak perli ke apa, tapi nak ingatkan sesama insan. Bagi aku, definisi aidilfitri tu salah satunya nak merapatkan silaturahim antara saudara mara. Nak mendekatkan mana yang jauh, merapatkan mana yang renggang, memulihkan mana yang rosak dalam perhubungan kita sehari2.

Tapi, kalau dah masa hari raya ni balik kampung pun taknak, macam mana nak merapatkan silaturahim tu? Kalau nak balik sebulan sekali rasa susah, takkan balik raya pun payah? Yes, aku tau agak pedih kan bahasa aku ni, so sorry. Dah lama pendam la, tak boleh tahan sudah. Nak ingatkan je, takpe kalau kita taknak ambik berat pasal sedara mara, but hubungan ibu dengan anak, tolong la jaga. Jangan sampai terlerai, jangan sampai ada yang asik makan hati. Jangan nanti bila orang tu dah takde baru nak menangis di tepi jendela sambil mendengar takbir raya. Tak guno dah..

 Ini jelah sebahagian yang ada..
Moga ukhwah kami terus kukuh macam ni sampai bila2
 
P/S - Ingatan di atas adalah secara general. Tak melibatkan adik beradik aku lagi setakat ni. Mudah-mudahan sampai bila2 pun ukhwah kami sekeluarga berkekalan. Yang tua kita hormati, yang muda kita sayangi. Tak gitu? :)

Nota kaki lapan: Maaf segala salah silap & keterlanjuran bahasa selama ni andainya ada samada sedar maupun tidak.

Till my next post.. Bye bye bye..

   

-END-
Related Posts with Thumbnails