Tuesday, September 01, 2009

Baju Raya + Family bertandang berbuka..

Seperti tajuk diatas. Itu adalah antara inti pati update kali ini ye pembaca semua..

Bersempena menjelangnya hari raya, aku dan bie ke Jalan TAR untuk mencari baju melayu untuknya. Kalau ikutkan die, memang taknak beli tahun ni. Sebab baju melayu yang beli masa nikah hari tu still dalam keadaan yang sangat baik. Tapi atas dasar kuasa veto yang digunakan oleh mummy, tahun ni kena jugak beli sepasang kaler hijau. Khas sempena kenduri kawen sepupu bie bulan 10 nanti. Takpela, kalau orang boleh follow tema masa kite dulu. Why not kali ni kami pulak follow tema org kan.


Pakcik belakang tu tengah pening nak pilih.. banyak sangat!!

Jadi, hari sabtu yang indah dan permai itu. Keluar la kami suami isteri pepagi buta sebab nak servis kete dulu kat Batu Caves sebelum meneruskan perjalanan ke Jalan TAR sebaik selepas kete siap diservis. Lebih kurang pukul 12 tengah hari, kete siap diservis. Terus tanpa melengahkan masa kami gerak ke Jalan TAR. Perjalanan mula²nya macam sangat lancar. Tapi panas yang ku sangka sampai ke petang, rupanya hujan di tengah hari. Masuk je area KL, jem yang agak teruk dah pun bermula. Kereta bertali arus di setiap penjuru. Orang lain pun dah mula bershopping untuk hari raya gamaknya. Jadi, bersama la kami mengharungi jalan yang jem teruk itu. Nak menyampai ke Jalan TAR tu pun dah makan masa 2 jam!! Haih, sangat tensi rasanya. Sampai je kat Jalan TAR tu, kebanyakkan jalan masuknya ditutup. Disebabkan dah tak tau nak parking kat mana dan bie pulak dah terlajak jalan, kami ambik keputusan nak parking kat KL Sentral jela. Naik LRT dari sana. Settle!!


Gambar selingan: Kete baru yang mendapat restu, confirm ke tak eksiden ni??

Kat Jalan TAR, org dah penuh sesak. Betul la sangkaan aku, orang dah start bershopping sakan untuk sambut hari raya. Walaupun baru je seminggu kite mula berpuasa. Aku tak toleh kiri kanan sangat, terus je kaki ni diarahkan ke Wisma Yakin. Bie yang telek² baju melayu tu. Tapi lepas 1-1 kedai masuk, takde jugak hasil. Maka, aku pun segera la ajak die ke kedai yang sama masa beli baju nikah dulu. Telek, cuba, tukar, cuba lagi. Akhirnya dapat jugak yang berkenan di hati dan sedap dipakai (duit yang keluar pun sedap jugak, huhu), bie decide beli yang itu je. Sebelum balik kami singgah Mydin memborong apa yang patut dan selepas tu terus balik rumah. Settle!! Esoknya aku ada satu mission yang penting..

Keesokkan harinya, tibalah hari yang ditunggu² sepanjang minggu itu. Rombongan berbuka puasa dari Semenyih akan tiba pada sebelah petangnya. Inilah kali pertama mak & ayah serta yang lain² datang bertandang ke teratak sempit kami itu. Seawal pagi aku dan bie dah bangun mengemas rumah. "Kemas untuk disepahkan", itu yang aku cakap pada bie. Sebab tau sangat dah bila 'bala tentera' seramai 3 orang itu sampai. Maka akan tunggang langgang la rumah itu nanti, hehehe. Tapi takpe, pakcik & cikma tak kisah pun..

Selesai mengemas rumah, berehat sekejap dan lepas tu terus keluar. Hajat hati nak ke tesco beli barang basah. Elok² sampai tesco, Alif call bagitau dah sampai area Damansara, The Curve. Jadi aku dan bie cepat² shopping, lepas tu terus jumpa Abg Zam (abang ipar aku) untuk ambik Adam dulu. Die akan menyusul kemudian. Lepas tu kami cepat² balik sebab masa tu pun dah pukul 4:30. Takut tak sempat masak. Sampai je rumah aku terus sarung apron and start my action kamen!! Tengah² khusyuk masak, Joey (adik aku) call bagitau dah sampai. Haih, lain yang ditunggu lain yang sampai dulu. Kisahnya, Abg Zam dah salah simpang dan tersesat sket sebelum jumpa dengan jalan yang betul. Hahahaha, dugaan di bulan Ramadhan. Takpe, akhirnya sampai jugak.

Tepat pukul7, aku settle masak. Alhamdulillah, sempat jugak aku siapkan semua. Simple² je sebab ada lagi tambahan yang lain² dari bazaar ramadhan. Mak pulak ada bawak kuih muih dari Semenyih. Import khas daripada Lina's Bakery (Mak uda aku), hehe. Penuh jugak la semeja (istilah je ni, meja umah aku tak muat pun nak isi semua). Kali pertama rasanya dapat makan beramai² kat rumah sendiri. Selalunya aku makan berdua je dengan bie. So, seronok la jugak rasanya dapat makan ramai. Hafiy macam biasa la, jadi pemeriah suasana. Tak reti duduk diam walau sesaat. Lepas berbuka, masing² hanya lepak depan tv. Masing² menanti nak tengok bunga api (rumah aku kan tingkat 22, boleh nampak The Curve). Tapi sampai ke sudah, takde pun bunga apinya. Takpela, tunggu new year nanti la ye kalau nak tengok bunga api. Hehehe. Mak balik malam tu jugak, akak & family pulak balik keesokan harinya. Puas la Hafiy pusing satu rumah cikma kan..


Santap time!!


Hafiy yang tak reti dok diam!


Menanti bunga api yang tak kunjung muncul.. sian die..

Sebaik je semua mereka balik, terus lengang rumah aku seperti biasa. Lepas hantar akak & family ke bawah. Petang tu kami hanya menghabiskan masa dengan.... tidorzzzz.. Balas dendam sebab 2 hari cuti yang tak dapat tido lama tu. Petangnya, berbuka puasa kat rumah mummy pulak. Haih, bila mummy, abah, along, nana & adik nak datang berbuka kat rumah kite pulak bie?? Tolong jawab sket.. hehehe..


Inilah mereka..
Depan dari kiri: Jepp, Hafiy, Adam, Alif, Bie
Belakang: Joey, Ayah, Mak, Akak
Tiada dalam gambar: Abg Zam


Till my next post.. Bye bye bye..



-END-

2 Mak Joyah Bertandang:

noorina said... Jawab Balik

keta baru ke??

i.z.m.a said... Jawab Balik

kete tu baru lepas diberi restu oleh dewa sri maryaman batu caves.. apakah maknanya??

Related Posts with Thumbnails