Boleh dikatakan dalam seminggu 2-3 harii mesti aku ada singgah situ walau sekadar untuk beli murtabak dan popia basah. Yerp, aku memang penagih popia basah dan murtabak tegar, tak kira bulan puasa ataupun tak. Kalau pegi pasar malam pun, 2 benda tu la yang wajib aku cari dulu. Lain² kalau tak jumpa pun, tak kempunan mana la gamaknya. Jadi disebabkan kriteria² di atas, maka tahun ini bazaar ramadhan Kg Sg Penchala menjadi pilihan feveret aku tahun ni. Antara yang aku rasa menarik kat sini ialah salah satu gerai murtabak. Tak pernah lagi setakat semalam aku tengok orang yang beratur kat situ kurang dari 3 orang. Memang hari² berderet manusia yang beratur sanggup menanti walaupun hari hujan. Rahsianya? Pada pendapat aku mungkin intinya yang tak sama macam yang orang lain jual. Pakcik ni memang betul² ikhlas meniaga pada aku. Kalau daging, memang terasa dagingnya. Kalau ayam, memang boleh nampak isi ayamnya. Kentangnya pun dimasak macam inti karipap sebelum dicampurkan ayam/daging dan telur. Sorry to say, selalunya org lain punya murtabak, lebih telur je. Which is bagi aku terlalu common kat mana² pun. Tapi aku puas hati dengan harga RM2.50 yang di bayar pada abang tu walapun ada murtabak lain yang harganya RM2 aje kat situ.
Murtabaknya pun gemuks²..
Satu lagi feveret aku kat situ ialah popia basah. Kalau kat Semenyih/Kajang ada popia S. Ali yang sangat femes. Tapi aku rasa kalau die meniaga kat situ mungkin takkan setanding popia basah akak ni. Why i'm saying like that? Aku agak frust dengan popia S. Ali tu sebab hari pertama puasa, aku ada beli popia basah dan popia goreng kat die. But apa yang mengecewakan, rasanya dah tak seperti dulu. Mungkin popularitinya membuatkan quality rasanya menurun. Rasa popia basah akak ni memang lain dari yang lain. Kalau kebiasaan orang guna carrot, sengkuang dan timun. Akak ni pulak ada lain sikit. Sayur yang die guna ialah tauge segar (terasa kesegarannya every bite tau), timun dan sengkuang (sengkuang ni dimasak ye, bukan mentah). Setakat ni aku tak pernah missed beli popia basah akak ni. Sosnya pun tak pedas sangat, tak manis sangat, just nice. Walaupun ada peniaga lain yang jual popia basah lebih murah dari akak ni, tapi orang tetap sanggup beratur menunggu popia basahnya. Kenapa agaknya ek?
Rasa dengan lidah, nilai dengan akal dan buat la pilihan tepat. Renung² kan dan selamat makan.. Hehehe..
Till my next post.. Bye bye bye..
-END-
7 Mak Joyah Bertandang:
ergh...mkn lagi!!!
makan la selagi hidup!
ada popiah basah tpt aku rm1.20 segulung.. tp mmg besar la, dan penuh isi sedap di mkn..ptg ni nak beli lg la..
kalau harga Rm1.20 tu berbaloi2 untuk dibeli, aku tak kisah.. yang penting, sodap!! hehehehe
Salam ziarah..
dude, dalam gambar murtabak tuh, ada background gerai 'gertak merah'. ada gambar closeup lagi tak? nasi kerabu dia sedap. terngiang2 pulak... eceh..
haha.. pernah try sekali nasi kerabu ngan nasi dagang die.. superb gak la rasa die.. close up takde la, sebab guna enpon jek masa ni.. kalau zoom pon tak baper cantek nanti..
Post a Comment