Saturday, March 26, 2011

Si penjaga budak

Ding dong..

Selamat berhujung minggu!! Wah, kejap sangat rasanya masa seminggu tu berlalu. Rasanya macam baru jela lagi hari Sabtu minggu lepas. Tengok2 dah sampai hari Sabtu semula kan. Dan seperti minggu2 yang sebelumnya, aku kena keje!!!! Argh, ni pun antara sebab aku rasa macam masa seminggu cepat sangat berlalu, sebab aku kurang cuti lepak santai kat umah. Huhu. Nasib baik la keje Sabtu ni ada imbuhan tambahan, kalau tak memang tak kuasa makcik nak redah jalan pepagi buta semata2 nak datang opis nak oi!

Dan, kalau dah namanya aku keje mesti la Bie duduk rumah sorang2. Kesian jugak kat dia kena tinggal sorang, mesti bosan. But, what to do. Saya keluar mencari nafkah untuk keluarga. Hahaha, ayat takleh blah kan. Eh, tapi weekend ni ada bezanya dengan weekend2 yang sebelum ni. Sebabnya dia tak tinggal kat rumah sorang2. Ada 3 orang hero Malaya menemankan kat rumah a.k.a 'tolong' bagi dia rasa kurang bosan sebab kena bangun buatkan sarapan, kena make sure buat homework lepas tu bawak turun pegi main kat swimming pool. See, banyak aktiviti kan.

Hero2 tersebut tak lain tak bukan baby fruit (anak buah) aku ler, Alif, Adam & Hafiy. Saja angkut diorang balik kali ni. Sebabnya mama diorang terbang jauh ke Korea berjalan2 sambil shopping beli souvenier untuk orang yang tinggal kat sini, hehehe. So, malam tadi balik dari opis terus jemput bebudak ni. Masa sampai kat umah mak aku, si kecik Hafiy macam taknak ikut sebab dok ralit layan PSP. Tapi bila dah naik kete, huh, lupa dah dia kat PSP tu. Sepanjang jalan menceceh. Dari Semenyih sampai ke KL. Gilak arr, aku tak terlayan soalan dia!

Sampai umah malam tadi, sambung layan tv tengok Narnia kat tv3. Adam yang paling awal tido sebab dia memang dah tido dari dalam kete lagi. Disusuli Alif lepas tu. Tapi si Hafiy macam taknak tido tah pehal. Sampaikan Bie tukar channel Discovery pun dia boleh bantai tengok tak berkedip. So, assume dia mungkin tak rasa selesa bertukar tempat tido tanpa mama & ayah dia. Kasi tepuk2 sket, pastu pujuk la kata "tido la awal, nanti esok nak bangun pagi pegi *syimingpul." Dengan pantasnya terus dia yang suruh tutup tv, hahaha. Tu la dia budak, senang je nak ampu.. :)


Ni pagi tadi hasil tangkapan dari hp bie, pastu diMMS pada aku kat opis..

Jadi, aku pagi2 gelap dah tinggalkan diorang dengan Bie. Makcik kene keje nak, tak dapat nak bergolek lama2 sangat. Tak lama lepas sampai opis, dapat info diorang semua dah bangun. Tapi nak bawak pegi main kat pool kena tunggu Adam siap buat Kumon dia dulu. Tu pesanan dari Korea semalam. So kena la make sure dia siapkan dulu sebelum boleh enjoy2 main. Yang lain2 kena la tunggu ye. Bie buat sarapan ala2 western. Scramble egg kering, baked beans & roti gardenia kosong saja. Dihidang bersama air milo yang sedap. Sempat la aku cabut lari balik kejap join sarapan.

Siap sarapan, tunggu Adam siapkan Kumon, pastu terus *berdedai-dedai turun pegi pool. Hafiy la yang paling tak menyabar2. Aku tak dapat nak join, sebab kena balik opis semula. Ada keje kena siapkan lagi. Tapi sementara menunggu Adam siapkan homework dia tadi, sempat la aku siapkan lunch. Lauk budak2, simple2 saja sudah la.


Enjoy la ye korang budak2 oi..

Anyway, thanks a lot buat Incek Suami yang sudi menjagakan itu 3 orang hero manyak lasak punya. Pakcik K-mie ni garang, jadi diorang ada takut sket nak notty2 bila tinggal ngan Pakcik je. Kalau dengan Cikma, diorang takut jugak. Tapi Cikma baik sket banding Pakcik. Hahahaha. Oklah, nanti petang nak angkut semua pegi layan movie, citer 'Mata Besar'.


Ini sorang lagi budak tecit. kalau dia ada sekali, confirm Pakcik pengsan!
Lain kali la turn jagakan Qis pulak ye.. :)

Nota kaki lapan: Anak sendiri belum ada, jadi tolong jaga anak orang jela dulu ye..

*Syimingpul = Swimming Pool
*Berdedai-dedai = Berderet-deret


Till my next post.. Bye bye bye..



-END-

3 Mak Joyah Bertandang:

Eyriqazz said... Jawab Balik

hik3..seksinya budak berbaju kuning tu..

ch@ said... Jawab Balik

baju kuning tu alif kah? tak lemas ke dia pakai baju cenggitu? wah esok lusa tolong jaga oni lak eh :p

i.z.m.a said... Jawab Balik

@Eyriqazz

Dia memang seksi serta seksa..

@ch@

Boleh2, upah chicken chop 8 pinggan! hahahaha..

Related Posts with Thumbnails