Monday, November 01, 2010

Picnic @ Kemensah

Ding dong..

Ini adalah kisah hari Sabtu lepas. Plan yang boleh dikatakan mengejut jugak tanpa sebarang perbincangan. Tiba² je aku keluarkan event invitation kat fb dan alhamdulillah, event tu mendapat sambutan yang baik. Memang nampak macam mengejut, tapi sebenarnya aku memang pernah sebut kat salah sorang ahli rombongan cik kiah kami tu, Rina.

Actually sebelum² ni aktiviti kami cuma setahun sekali. Jalan² ke Melaka sambil ke port feveret makan ikan bakar. Then lepas setahun baru la jumpa balik. So, tahun ni nak buat kelainan sikit sambil penuhkan slot² pertemuan. Picnic ni antara salah satu dari program yang ada dalam kepala otak aku sebagai organizer bersama. Last sebelum ni kami ada program Karok-Sampai-Lebam anjuran Cik Puan Namo. Rata² program yang dianjurkan setakat ni berjaya dan mendapat sambutan yang baik. Ahli baru ada 7 orang, tak susah sangat la nak manage kan. Hehehe. Kalau dah berkembang jadi berpuluh orang, kena ada meeting jugak kalau nak buat apa2 event.

Maka, setelah segala persiapan dibuat. Hari yang tunggu pun tiba. Disebabkan kami punya plan nak buat potluck, so makanan adalah disponsor oleh setiap ahli. Aku bawak nasi lemak terbaek dalam dunia, Rina dengan tuna sandwich & keropok ikan tersedap dalam dunia, Namo pulak bawak ayam goreng & puding caramel terenak dalam dunia. Memang super best la menu yang ada kan.

Perjanjian nak berkumpul depan Zoo Negara pukul 9 pagi. Tapi macam biasa la, masa yang ditetapkan tu sekadar mencantikkan jadual je. Sudahnya, semua pun ke laut. Anggaran pukul 11:15 baru la berkumpul. Perut pun masa tu dah nyanyi² lagu lapar. Ditambah pulak dengan haruman nasi lemak yang menusuk baunya kat dalam kete. Nasib baik la jarak tempat yang nak dituju dari situ tak jauh sangat. Dalam lebih kurang 10 minit je perjalanannya. Menempuh kampung². Aku tak sangka jugak rupanya belakang Zoo Negara tu ada perkampungan orang asli, air terjun segala. Selama ni memang kalau nak mandi² sungai, tempat feveret memang Sg. Congkak, Ulu Yam ataupun Sg. Tekala. So, bila dah ada tempat ni, jimat la sket masa perjalanan kami dari KL.

Disebabkan ni kali pertama menjejakkan kaki ke tempat tu. Jadi agak lost la kejap. Nasib baik la Kak ELy, owner chalet tempat kami nak tuju tu baik hati dan sangat² membantu. Kejap² kena call die nak make sure tempat yang kami pegi tu betul. Mana taknya, jalannya yang agak bahaya dan kecik menyukarkan jugak la kalau nak berpatah² balik. Kang kalau dah terlajak sampai ke dalam hutan, satu hal pulak.

Sampai je tempat yang dituju, Kak Ely dah sedia menanti. Sebenarnya banyak jugak pilihan chalet yang ada. Yang aku pilih ni antara yang hujung sekali kot. Sebab tak nampak pulak ada lagi yang lain kat atas. But, kalau ada sekalipun. Aku tak sure la. Chalet pun betul² menghadap sungai. Kalau setakat nak terjun tu memang senang sangat.



Settle je letak barang² mulakan acara pertama, MAKAN! Perut memang dah menggelodak sesangat masa tu. Maklum la, dari pagi bangun belum sempat makan apa². Jadi, boleh dikira masa tu kami brunch jela terus. Makan penuh selera sebab bertukar angin agaknya. Selesa sangat rasa berkelah beralaskan tikar atas simen yang proper. Bukan beralaskan tanah atau pasir². Nak letak barang pun senang je.



Selesai makan, terus siap² nak kecebom!! Yang menariknya, kat sini ada kolam yang source airnya dari bukit. Airnya tak sejuk, suam² je rasanya. Ibarat macam mandi dalam swimming pool. Masa kami mula mandi tu memang takde orang. So, puas la pusing sana pusing sini. Aku pun tak sure la sape yang paling happy, Namo ke Fatin. Sebab nampak macam Namo yang lagi excited. Sampaikan pelampung yang sepatutnya untuk Fatin pun die boleh rebut. Hahahaha, jangan marah ar Namo, gurau² je.



Bermandi manda lebih kurang 2 jam jugak kot. Lepas tu kami sambung makan lagi. Habiskan sisa² makanan yang ada sebelum balik. Sebelum makan tu, sempat la singgah sungai sebab nak rasa air sungai yang sejuk pulak. Nak bagi fresh badan yang lesu. Masa ni ada la insiden yang tak diingini berlaku. Memang ni antara detik paling panic seumur hidup aku kot. Salah sorang dari kami ni buat aksi terapung dan biarkan diri hanyut dibawa arus. Tapi nasib tak baik, sampai kat satu celah batu ni, boleh tersangkut pulak kat situ. Aku cuba tarik tapi memang tak terdaya. Kena sampai 3 orang yang menarik serentak barulah boleh lepas. Yang cemasnya sebab masa tu air yang deras tu menenggelamkan kepala dia. Damn scary!

Kepada Rina dan jugak kepada yang lain, jadikan ni iktibar la untuk kita. Next time kena lebih berhati² jangan banyak sangat main². Pesan orang tua selalu ada benarnya kan. Alhamdulillah la kan semuanya selamat. Lepas rilek sekejap kat atas, sambil makan². Kami sambung mandi lagi. Tapi kali ni kat depan chalet je yang airnya lebih tenang. Setakat nak relaxkan badan dan bersihnya badan dengan sabun. Sambil bincang² trip tahun depan pulak. Wakaka, dah jadi aktiviti wajib nampak gayanya.

Selesai mandi, terus naik nak salin baju & siap² untuk pulang. Kaum² adam dah selesai bersalin baju rasanya masa tu. Fatin pun pengsan kepenatan lama sangat berendam. Elok je selesai salin baju, hujan turun agak lebat. So, sempat la duduk lagi layan teh o panas sambil kunyah² keropok ikan. Memang layan sungguh! Reda je hujan, terus siap² nak berangkat pulang. Tak boleh bermalam kali ni sebab Rina & Azhar ada program lain. So, maybe next time jelah kita lepak BBQ kat situ.

Nice kan dapat picnic macam ni! :)

Nota kaki lapan: Mandi sungai ni memang best, lagi² kalau ada geng yang sekepala..


Till my next post.. Bye bye bye..



-END-

4 Mak Joyah Bertandang:

rina said... Jawab Balik

tq sgt2 korang sbb menjadi penyelamat aku hari tu. sib baik mandi beramai2
lepas ni masing2 dah ada la situasi paling cemas dlm hidup utk diceritakan..hehe

naDia said... Jawab Balik

thanx for the organizer! n nasi lemak yg sedap~ nnt g kuantan nnt kitorg amik catering bekfas dr ko jelaa ye..:p

elynn.shazlin said... Jawab Balik

tumpang tanya tempat ni kat mne ea?? jauh tak dr zoo negara?? ade no owner chalet tak?

i.z.m.a said... Jawab Balik

@elynn.shazlin

check kat sini..

http://warisanrimba.blogspot.com/2009/06/warisan-rimba.html

Related Posts with Thumbnails