Sunday, November 23, 2014

Berubah ke arah yang baru

Assalamualaikum w.b.t

Melihat balik entry teratas, haih dah sebulan lebih rupanya tak menulis. Patutlah rasa macam sarat dada je selama ni. Cerita banyak, tapi jejari kemalasan nak menaip. Takde ke application yang boleh updatekan entry blog dengan cara aku-cakap-kau-publish? Kesibukkan sikit sekarang ni. Alhamdulillah, setelah lebih 2 tahun bermastautin kat rumah. Hari2 bangun ikut suka, ikut timing anak bangun baru bangkit dan sesedap rasa nak berbaring2 landing ngadap tv sepanjang hari. Akhirnya aku pilih untuk keluar dari comfort zone yang aku sendiri cipta. Berhijrah.

Aku rasa macam satu big step jugak bila aku buat keputusan ni dulu. Sebab untuk keluar dari keadaan yang aku dah rasa selesa selama ni, macam2 alasan yang hadir dalam kepala. Alasan2 yang aku sendiri cipta untuk aku kata TIDAK pada keputusan yang aku cuba buat. Tapi, syukur alhamdulillah. Aku ada roommate yang sangat supportive. Walau dia tak banyak mencurah idea, tapi sekurang2nya dialah yang banyak mencerahkan otak aku bila aku rasa stuck nak buat decision.

Awal bulan November baru2 ni, dengan rasminya aku dah upgrade jawatan aku dari sekadar surirumahtangga sepenuh masa yang dapat elaun sara hidup dari suami dan dicampur sedikit imbuhan daripada perniagaan Qaseh Gold. Kepada surirumahtangga separuh masa yang bergaji sendiri. Aku sekarang adalah salah seorang dari ribuan yang menyertai Coway sebagai Health Planner full-time! Kerja biasa2 je, jual penapis air & penapis udara.


Bukan kerja 9 to 5 pun. So far aku still ada masa untuk uruskan rumah macam biasa. Cuma komitmen yang aku tak boleh elak ialah meeting setiap pagi Isnin, Rabu & Jumaat. Sejam je pun meetingnya. Lepas habis meeting, fleksibel. Takde appointment, aku balik terus. Kalau ada appointment, boleh straight away ke tempat yang nak dituju. The best part is, aku yang tentukan workload aku sekarang. Nak income banyak, buat keje lebih. Kalau keje sikit, income pun ciput la braderrrr.

Tapi dalam pada sibuk berkerja sekarang, Hanan masih dalam jagaan aku sepenuhnya. Just baru2 ni aku baru mula bagi dia duduk rumah pengasuh sekali sekala. Untuk persediaan dia ke taska tahun depan, insya Allah. Walaupun kerja aku sekarang boleh dikatakan fleksibel. Takde masalah pun kalau aku nak terus jaga Hanan sendiri. Tapi aku kena mula fikirkan kebajikan dia. Ibu dia sekarang dah terjun ke bidang sales. So, bila buat sales nak taknak aku memang ada komitmen untuk jumpa client.

Untuk pastikan Hanan dapat life sebagai seorang toddler yang ceria dan gembira, aku kena makesure dia dapat bergaul dan bermain dengan kawan2 sebaya dia. Memang setakat ni aku nampak happy je dapat usung dia ke hulu ke hilir. Tapi deep down in my heart, aku kesian tengok dia. Sebab aku tau sebenarnya dia penat. Kalau aku yang dah dewasa ni pun penat, inikan pulak dia yang kecik lagi. So, keputusan yang baik perlu dibuat. Aku putuskan, tahun depan January 2015 bermulalah kehidupan baru Hanan bersama kawan2 kat taska. Insya Allah, aku cuba sediakan yang terbaik untuk dia, my sweet little pumpkin yang makin bijak.. :)

Setakat entry ini ditulis, aku dah mampu buat sales yang incomenya melebihi berkali ganda gaji aku dulu yang bekerja 8am - 7pm campur hari Sabtu dan kadang2 hari Ahad pun keje. Alhamdullillah.. Mungkin berkat doa daripada anak dara aku yang aku usung ke sana ke mari tu. Dan restu yang tak pernah putus daripada roommate aku yang tersayang. Yang tak pernah jemu jadi penyokong, penasihat, dan segala2nya. Thanks bie. Dia mungkin tak baca pun ni, sebab dia sendiri pun dah lama tak jenguk blog. But I know, satu hari nanti dia akan baca jugak entry ni.

Semoga kami terus dilimpahkan rezeki yang melimpah ruah dariNYA. Semoga kerja keras aku nak membantu meningkatkan ekonomi family kecil aku ni diredhai Allah hendaknya. Walaupun komisen untuk sales yang aku buat untuk bulan ni akan masuk bulan depan. Aku tetap syukur ya Allah. Tak sangka, lain yang kami rancang, tapi rancangan Allah jugaklah yang lebih hebat. Alhamdulillah, 2014 adalah tahun yang sangat hebat dan indah.

Semoga penghijrahan aku kali ini memberikan kebaikkan untuk ramai orang..

Wasalam..

3 Mak Joyah Bertandang:

ch@ said... Jawab Balik

tahniah izma,
smg terus success di masa depan,
wow, hanan nak masuk taska da ek,
adli tak free drypers lg, manja kemain.

i.z.m.a said... Jawab Balik

hanan pun belum diaper-free lagi lorrr.. tapi sebab masukkan daycare, diorang tak kisah..

Dewi Aja said... Jawab Balik

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website kami www.kumpulbagi.com atau www.facebook.com/kumpulbagi/ untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

Related Posts with Thumbnails