Friday, October 03, 2014

Minyak bawang putih, penawar selsema dan kahak

Assalamualaikum w.b.t


Anak korang selalu selsema? Kena pulak kalau musim2 hujan kan, konfem ada je hingus meleleh. Kesian tengok budak kecik kalau kena selsema. Yelah, diorang bukan reti nak hembus keluar semua macam kita yang dah tua bangka ni. Dapat pulak kalau yang pakej dengan hidung tersumbat sekali. Tengah2 malam kang tiba2 terjaga si kecik tu sebab tak selesa nak bernafas.

Hanan memang ratu selsema la aku rasa. Dari baby sampai la sekarang, pantang silap sikit terus kena selsema. Mudah sangat. Kalau balik kampung belah Kuala Lipis, konfem kena. Sebab kat sana kalau malam sejuk mengalahkan macam duduk dalam aircond. Siang pulak panas ya rabbi. Tu yang cepat je hingus dia start meleleh. Jadi, sebagai mak yang prihatin, aku memang dah belajar cara2 sediakan ubat natural untuk dia dari dulu. Especially untuk selsema, batuk dan kahak.

Buat yang tak tau, selsema ni kalau dibiar memang akan seterusnya lead kepada batuk, dan akhir sekali kalau terus dibiarkan boleh jadi kahak. Kalau kahak tu pulak dibiarkan, boleh jadi sampai ke tahap bronchitis pulak. Hanan dah kena awal tahun hari tu. Sampai masuk wad segala. Mak serik nyah! Kesian tengok dia kena neb, kena cucuk2, kena paksa2 makan ubat apa semua. Tobat! Tapi masa tu takleh nak elak, sebab memang tengah musim jerebu yang sangat teruk. Ramai jugak budak yang kena.

Seboleh2nya, elakkan la bagi anak biasa dengan ubat2 moden ni. Selagi boleh gunakan cara dan kaedah natural, selagi tu la kena elak ubat-ubatan yang penuh dengan segala macam bahan kimia tu. Tapi kalau keadaan dah mendesak, takpe. Kita tak boleh jugak nak menolak sepanjang masa.

So, let me share cara nak buat minyak bawang putih ni..

Bawang putih 2 - 3 ulas (Jangan buang kulit)
Minyak sesudu (Sebaik2nya minyak zaitun. Tapi kalau takde, minyak apa2 pun boleh la)

Goreng sangai (tanpa minyak) bawang putih tu sampai dah nampak lembik. Lenyek dalam sesudu minyak yang dah diletak dalam bekas. Sapukan kat dada, ubun-ubun, belakang, tapak kaki, betis dan batang hidung (jaga2, jangan sampai terkena mata).

Disebabkan minyak bawang putih ni agak panas, better cuba calit sikit dulu untuk percubaan kali pertama. Takut kulit anak sensitif, tak boleh tahan panas dari bawang putih tu pulak kan. Tak pasal naik ruam ke apa, dah jadi kes lain pulak.

Sebaik2nya amalkan sapu minya ni setiap kali selepas mandi dan tengah malam antara jam 1am - 3am. Sebab waktu baru nak masuk pagi keadaan yang sejuk tu boleh jadi makin menusuk untuk yang tengah selsema tu. So disarankan sapu masa2 macam tu untuk bagi keselesaan masa tido.

Selain minyak, satu lagi cara ialah stokin bawang putih. Caranya ambik bawang putih yang dah disangai tadi tu, ketuk sikit pastu bubuh dalam stokin. Pakaikan sepanjang malam. As usual, kena try test pakai kejap dulu. Takut kulit anak tak tahan sebab bawang putih ni memang bersifat panas. Tak caya cuba pegi dapur ambik bawang putih, tenyeh kat pipi. Then you will know what I mean. Hehehe. Kalau nampak macam kulit tapak kaki si kecik tu jadi kemerah-merahan, better stop. Cukup la setakat sapukan minyak bawang putih tu, pastu pakaikan stokin.

Selain tu, jangan lupa amalkan Qaseh Gold Junior ni sepanjang masa. Insya Allah, boleh meningkatkan daya imun dan ketahanan tubuh anak2 kita. Hanan dah setahun amal Qaseh Gold Junior, alhamdulillah jarang la dihinggap demam so far. Hahaha, sempat aku selit iklan sekali kan.. :) 


Selamat mencuba ibu2 yang prihatin sekalian..

Wasalam..

0 Mak Joyah Bertandang:

Related Posts with Thumbnails