Wednesday, December 14, 2011

26 minggu dan terus menunggu

Ding dong..

Alhamdulillah, hari ni genap 26 minggu si tecit dalam kandungan ni. So far, tak banyak sangat kerenahnya. Semuanya berjalan lancar. Cuma keadaan aku yang tak berapa bagus sebab ditakdirkan terkena GDM ataupun diabetis orang peknen. Takpela, pembawakkan budak tecit ni, sabar jela harungi dugaan² yang mendatang. Harap² semuanya berjalan dengan baik sampai ke hujungnya nanti. Tak sangka, pejam celik tinggal lagi 14 minggu, insya-Allah si tecit ni akan melihat dunia. Tak sabar!

Semalam, kali kedua menjejakkan kaki ke Hospital Selayang (HS). Atas rujukan doktor dari KKIA, aku terpaksa la redah orang ramai semalam. Kali pertama dulu sebab aku kata nak bersalin kat Hospital Selayang, maka doktor dari KKIA bagi surat rujukan ke Hospital Selayang memandangkan KKIA yang aku pergi tu dalam kawasan KL, dan hospital yang dia akan hantar nanti HKL. Jadi, untuk booking tempat aku kat HS, aku kena ada surat rujukan tu. Tambahan pulak aku ni berdarah negatif jadi suntikan yang dinamakan Rogum untuk kes² berkaitan darah negatif tu, aku kena ambik kat Hospital Selayang.

Tapi bila pegi ke HS dan dah jumpa doktor pakar kat situ, dia suruh aku follow up check up macam biasa je kat KKIA. Tak payah suntik apa² selagi takde apa² abnormality atau bleeding. So, takde la cucuk. Entah, aku pun tak paham macam mana diorang punya SOP sebenarnya. Lain hospital lain SOP ke apa? Tapi dah kalau doktor tu cakap camtu, what I can say. Ikut je la kan. Walaupun bila balik ke KKIA, berulang kali aku kena explain benda yang sama bila diorang tengok rekod aku belum kena suntik Rogum tu lagi. Confusing betul.

Yang aku kena ke refer ke HS semalam tu sebab bacaan BSP aku agak tak terkawal, mengikut kata doktor kat KKIA la. Jadi, dia cadangkan jumpa dengan doktor pakar kat HS untuk insulin initiative (yang cucuk² ubat kencing manis tu). Hampir sejam menunggu nak jumpa doktor, end up aku hanya dipanggil kat depan kaunter je. Kat situ jugak nurse tu explain apa yang doktor kat dalam dah bagitau & tulis atas surat rujukan yang aku bawak.

Antara isinya:
- Tak payah insulin sebab bacaan BSP tu belum masuk tahap layak nak insulin
- Follow up check up kat KKIA macam biasa
- Follow diet control yang disarankan dari awal
- Datang balik kalau bacaan tu bertambah teruk

Huh, dah aku agak. Mesti kena tendang balik semula. Kali ni even worse la, jumpa doktor pun tidak. Aku pun tak paham sebenarnya macam mana diorang tentukan setiap prosedur samada nak dah sampai tahap kena refer ke apa. Yang sana kata dah bahaya, yang sini kata boleh kawal lagi. Dah macam bola pulak rasanya kan. Tapi, aku sabar jela. Malas nak serabut²kan kepala otak. Just follow with the flow. Yang penting, penghujungnya nanti moga² semuanya selamat.

Dan memandangkan dah alang² ke situ, Bie suggest terus nak tanya pasal FPP and terus register untuk bersalin nanti. FPP ni sebenarnya salah satu skim yang agak baru diperkenalkan kat hospital gomen. Yang mana patient boleh pilih nak buat full payment atas rawatan yang diterima. Salah satu rawatannya bersalin ni la. Aku pun secara tak sengaja terbaca masa mula² cari info tempat bersalin dulu. Tapi so far memang info yang ada agak limited. Jadi semalam baru la nampak clear sket bila dah dapat tengok brochure yang nurse bertugas tu bagi.

And my sweet hubby dengan rajinnya buat satu karangan pasal FPP ni dalam FB note dia. Mari saya kidnap note tu dan letak kat sini. Tapi dalam BI la, sebab dia malas nak buat 2 version bahasa. Haha..

Hospital Selayang Full Paying Patient Scheme - Pregnancy & Delivery

[Doctors]

There are currently 5 doctors allocated for this scheme (4 male, 1 female). Names are listed below. However do take note that Dr Arifah may be relocated to another hospital after Jan 2012 and there is still no words on female doctor that will be replacing her. As such, she will only take the patient with EDD before or in the month of Jan 2012.

- Dr Roslan

- Dr Param

- Dr Arifah

- Dr Philip

- Dr Xu

[Procedures]

The mother are required to register at the FPP counter located at Aras 3 (nearby Klinik Pakar). You can then choose your preferred doctor and will be required to do check-up at least once at the FPP clinic by your chosen doctor. You will need to pay a one-time registration fee of RM110.00. Then for every subsequent visit, the charge will be RM60.00.

Payment for delivery deposit is to be done when you are warded (fixed amount of RM3,000.00). Then once you are discharged, depending on your total charges you may be refunded the balance or needed to top-up some more money. Well there's an ATM outside of the registration counter anyway..

[Opinion]

I have read somewhere saying the visiting hours for FPP patient does not follow the normal hospital hour, but the FPP staff didn't say so. As such, I can't confirm on the special visiting hour for FPP patient. The nurses are also said to be experienced and will treat you professionally. Also, I personally think government doctors are at par in terms of skills with their private counterparts. Their services generally have also improved although it is still far from what the private has to offer. But then, some private hospitals do charge exorbitant prices for their service (e.g: epidural shots at private hospitals can reach up to RM600.00 each). Up to you to weight which option to take.

[Charges]

** The underlined parts below are where the charges are different from each delivery type. For Caesarean, do take note on the "per hour" clause.

Epidural (Normal Delivery): RM28.40 per syringe

Normal Delivery

Deposit: RM3000.00

Registration: RM10.00

Ward Charges: RM130.00 per day

Specialist Visitation:

- Mon-Fri (Office Hour): RM60.00 per visit

- Mon-Fri (After Office Hour): RM90.00 per visit

- Sat & Sun: RM120.00 per visit

- Public Holiday: RM180.00 per visit

Maternity Ward / Operation Theater: RM250.00

Delivery: RM401.00

BTL: -

Anesthesia: -

Cardiology (CTG): RM100.00

Full Blood Count (FBC): RM30.00

Renal Profile (RP): RM51.00

Liver Function Test (LFT): RM51.00

Group & Crossmatch: RM10.00

Estimated Total Cost: RM2,000.00 - RM2,500.00

Breech Delivery

Deposit: RM3000.00

Registration: RM10.00

Ward Charges: RM130.00 per day

Specialist Visitation:

- Mon-Fri (Office Hour): RM60.00 per visit

- Mon-Fri (After Office Hour): RM90.00 per visit

- Sat & Sun: RM120.00 per visit

- Public Holiday: RM180.00 per visit

Maternity Ward / Operation Theater: RM250.00

Delivery: RM601.00

BTL: -

Anesthesia: -

Cardiology (CTG): RM100.00

Full Blood Count (FBC): RM30.00

Renal Profile (RP): RM51.00

Liver Function Test (LFT): RM51.00

Group & Crossmatch: RM10.00

Estimated Total Cost: RM2,500.00 - RM3,000.00

Caesarean Delivery

Deposit: RM3000.00

Registration: RM10.00

Ward Charges: RM130.00 per day

Specialist Visitation:

- Mon-Fri (Office Hour): RM60.00 per visit

- Mon-Fri (After Office Hour): RM90.00 per visit

- Sat & Sun: RM120.00 per visit

- Public Holiday: RM180.00 per visit

Maternity Ward / Operation Theater: RM250.00 per hour

Delivery: RM1,501.00

BTL: RM751.00

Anesthesia: RM200.00 per hour

Cardiology (CTG): RM100.00

Full Blood Count (FBC): RM30.00

Renal Profile (RP): RM51.00

Liver Function Test (LFT): RM51.00

Group & Crossmatch: RM10.00

Estimated Total Cost: RM3,000.00 - RM5,000.00

Aku punya first intention yang sampai nak ambik FPP ni sebenarnya sebab kalau boleh aku nak doktor pompuan yang menyambut si tecit ni nanti. Well, a bit concern pasal aurat la kan. Memang orang cakap banda ni masuk dalam kategori terpaksa dan darurat. Tapi kalau kita ada pilihan yang kita rasa kita mampu, rasanya tak salah kita memilih. Aku ada terbaca kat satu ruangan yang aku dah lupa kat mana. Dah lama pun aku terbaca pasal ni. Kalau boleh, pilihan pertama biarlah doktor wanita muslimah, kalau takde, pilih doktor wahita bukan Islam. Takde jugak, pilih la doktor lelaki muslim. Dan terakhir sekali kalau takde jugak semua pilihan yang awal tadi, baru la kita gunakan pilihan yang terakhir, doktor lelaki yang bukan Islam.

Mula² dulu aku ada terpikir nak pegi mana² hospital private. Sebabnya lagi senang nak dapat khidmat doktor wanita kalau kat hospital private ni. Tapi bila dah dikaji², aku rasa tak berani nak ambik risiko. Memandangkan bila ke private ni, kalau terjadi kes² macam terpaksa bedah ke, ada extra ubat ke apa. Kosnya jadi ridiculous punya mahal. Takut nanti terlebih dari apa yang dah dibajetkan. Kalau boleh dapat claim dari company, tu lain citer la.

So, final decision aku ialah FPP kat HS ni. Bukan la pasal nak membazir duit bayar memahal sedangkan ada option untuk yang tak makan banyak belanja. Tapi bak kata Bie, dia nak aku dapat keadaan yang paling selesa saat aku sakit nak melahirkan tu nanti. Takmo la ada gangguan dari sekeliling yang biasa kita dengar kat hospital gomen ni. Memang tak semua, tapi benda tu nasib². Kalau nasib baik, memang la semuanya ok. Kena nasib yang tak baik? Time tu la dia bawak segerombolan doktor pelatih jadikan kau bahan eksperimen? Time tu pulak dapat doktor yang tengah moody asyik nak marah²? Time tu jugak dapat nurse yang tak mesra alam waima nak bagi secalit senyum pun susah? Takkan time tu baru nak mintak tukar masuk FPP tu?? Dan yang paling penting, kau takde pilihan nak memilih sape yang bakal menyambut baby tu nanti.

Sebagai prevention untuk benda² macam tu, mungkin ini la yang terbaik dapat seorang suami macam Bie sediakan. Which is aku sangat² berterima kasih pun kat dia. Memang bak kata orang sakit yang dirasa tu nanti sama je walau semahal mana kau bayar. Tapi ketenangan yang kita dapat sepanjang proses tu nanti, bagi aku priceless..

Maka, selamat sudah aku register semalam. Insya-Allah, Jumaat ni appointment dengan doktor yang dipilih. Memandangkan Dr Arifah tu tak tentu lagi akan ada kat HS atau tak lepas Januari 2012. Jadi aku pilih Dr Roslan. Itu pun dah tanya siap², andai kata lepas Januari nanti Dr Arifah tu tak jadi pindah, atau ada doktor wanita baru yang masuk, boleh tukar ke tak. Jawapannya boleh. Lega sikit hati mendengarnya..

Nota kaki lapan: Moga semuanya berjalan lancar. Si tecit skang dah makin aktif!

Till my next post.. Bye bye bye..




-END-

3 Mak Joyah Bertandang:

mynameismy said... Jawab Balik

Salam,

nak tanya how much cost yang u kena after delivery? :)

skrg ni dah ada tak agaknya doktor perempuan yang available ek?

i.z.m.a said... Jawab Balik

total semua hari tu about RM2400++ kalau tak silap, kena check ngan hasben balik. sebab termasuk charge bilik bedah (baby manja nak bersalin dalam aircond). rasanya dah ada kot doktor pompuan. cuba la call diorang tanya.

mynameismy said... Jawab Balik

owh u deliver ceaser ke normal ye? berapa hari duduk wad? ada blogger lain i jmpe die kena 3K++ ceaser

i dah call selayang smlm. sadly, takde doc perempuan laaaaa uwwwaaaa... hasben nak doc perempuan. i pn ofkos la nk pmpuan. nk g putrajaya sgtla jauh. i duduk rawang. mana lagi nk cr doc prempuan.. :( nk g private takut overbudget. buatnye kena ceaser alahai~ :(

Related Posts with Thumbnails