Friday, September 03, 2010

Diari Ramadhan #23 - Keseorangan berbuka puasa

Ding dong..

Dua hari lepas masa on the way nak pegi berbuka kat Kenny Rogers, OU. Bie menyampaikan berita yang kurang best. Dia terpaksa dan dipaksa berbuka dengan client esoknya (semalam). Sebab client tu dah personally sebut nama bie, jadi die tak dapat la nak mengelak. Mula² aku rasa macam, "aduh, berbuka sorang² la gini.." Tapi sepantas kilat aku tune kepala otak, takkan nak manja sangat berkepit 24 jam. So, aku just senyum jela. Sila la pegi dengan senang hati wahai encik suami..

So, semalam gigih jugak la memikir apa nak buat untuk berbuka. Yang pertama sekali terlintas kat kepala, nak beli je kat bazaar ramadhan. Mudah, pantas dan ringkas! Tapi bila pikir² lagi, rasa malas pulak nak ke bazaar tu. Memikirkan dah saat² akhir, tambah pulak di awal² bulan. Confirm orang ramai gile punya la. Kang nak mencari parking je dah satu hal. Nak memusing celah² orang lagi satu hal. Tambah pulak semalam aku masuk opis lambat. Jadi, balik tu kalau menyinggah bazaar, memang dalam peak hours la.

Dalam pada mikir, tiba² teringatkan mee hailam. Hurm, lama tak buat makanan berunsurkan mee ni. Aku rasa macam tahun ni memang tak pernah lagi kot. Kalau tak dulu, rajin je buat mihun goreng la, mee goreng la apa la. Tapi tahun ni, sepanjang tahun memang tak memasak mee² kat umah. Kebetulan udang, sayur² & daging semua ada dalam fridge. Maka, haruslah kita menghabiskan bahan² yang ada sebelum balik kampung minggu depan. Lagipun, pada aku mee hailam ni simple nak buat. Masuk tu, masuk ni. Campak tu, campak ni. Settle.

Maka balik je keje, terus singgah kedai beli mee sepeket, sotong sket & tepung jagung. And guess what, dah ambik² barang baru teringat dalam purse duit dah tak baper nak ada. Pergh, berpeluh kejap. Nasib baik belum letak kat kaunter lagi kan. Bukak purse, tengok dalam tu ada RM7 je. Sen² sket pun takde yang tinggal. Pegi depan tanya siap² harga mee baper. So, bajet² lepas la dengan RM7 yang ada kat tangan. Aku tambah tomato sebiji. Masa beratur nak bayar, agak cuak jugak la. Memang dah standby, in case terlebih. Aku tinggal dulu barang, naik atas korek tabung la. Hahahaha. 'Tet tet tet tet....' - bunyi mesin cashier. 'Ting'!! RM5:50. Nasib baik, maka bayar jela dengan senang hati.

Naik atas, cepat² kuarkan apa yang patut dari fridge. Solat dulu siap². Pastu terus ke misi memasak.

Bahan² yang terlibat..
½ peket mee kuning
Seulas bawang putih, ditumbuk
Sebiji bawang merah, ditumbuk
Sesudu besar minyak masak
Sesudu besar tepung jagung (bancuh dengan air sket)
2 sudu besar sos tiram
Seketul kiub ayam
1
½ cawan air
Beberapa ketul daging
6 ekor udang sederhana besar
Seekor sotong, dipotong bulat
½ batang carrot, dipotong bulat
3-4 batang sawi, dipotong
Kobis sikit, dipotong (ikut keperluan)
3 biji cili padi diketuk
Sesudu sos lada hitam (bleh jugak ganti dengan lada hitam ditumbuk)
Garam dan gula secukup rasa

Langkah² pembuatan ialah..
Panaskan minyak. Tumis bawang putih sehingga kekuningan. Masukkan tepung jagung . Kacau sebentar. Kemudian masukkan air, sos tiram dan serbuk pati ayam. Apabila kuah mendidih, masukkan daging, ayam, udang dan sotong. Kemudian, masukkan garam dan gula secukup rasa. Apabila sudah empuk, masukkan lobak merah, sawi, kobis dan cili padi. Kacau selama 2 minit. Akhir sekali masukkan mee kuning. Tunggu lebih kurang seminit, dan hidang. Jangan biar lama² takut mee kembang, nanti tak best la nak makan kalau dah kembang. :)
Dan inilah hasilnya.



Sedang elok dah dekat nak berbuka. Angkat mangkuk, duduk depan tv sambil tunggu azan. Kurma standby seketul tepi mangkuk. Berkumandang je azan, terus tadah tangan berdoa masuk kurma seketul dalam mulut. Pusing belakang, update status FB. Hahaha, sempat lagi tu. Makan mee tu 3-4 suap, dah terasa kenyang. "Erm, tak abis la kot ni. Buang jela." Tapi.... dalam pada tak abis tu, suap jugak lagi dalam mulut. Sudahnya, licin!! Hahaha, maksudnya apa? Dah memangnya perut stokin kan..

Bie balik bawak pulak Double GCB mekdi untuk isterinya yang tercinta. :-)



Tapi tak abis sebab tekak terasa tak minat pulak ngan GCB ni. Daging ayamnya banyak lemak & kulit je. Muak terus nak makan. So, saya stick kepada McChiken jela lepas ni ye. Takmo la makan GCB ni dah, bosan dan muak!

Burppp.. double kenyang!

Nota kaki lapan: Sekarang terasa rajin pulak nak memasak. Sedap sangat masakan sendiri kot. Hahaha..

Till my next post.. Bye bye bye..



-END-

5 Mak Joyah Bertandang:

zella y said... Jawab Balik

fuh...mee nmpak sedap...
xsempat lg mkn gcb... xsedap erk...

xnk mkn gcb la...

i.z.m.a said... Jawab Balik

@zella y

Alhamdulillah, lepas la mee hailam tu untuk tekak sendiri kan.. nak meniaga tak sure la boleh meletop tak :P

err, try jela GCB tu kalau tingin.. ni tekak saya yang tak suka. orang lain mana la nak tau kan.. :)

cha said... Jawab Balik

huiii sdpnya mee itu, mau buat la. ngape kecik sgt resepi tu?

GCB tak sedap, haha... filet lbh yummi.

i.z.m.a said... Jawab Balik

@cha

sedap la jugak, setanding masakan mak aku. hahaha

fillet o fish kocik, tak konyang kalau makcik ni makan.. :P

Whatever said... Jawab Balik

terliur nyer tengok mee hailam tu. nasib baik dah lepas bukak posa. kalau tak kurang la posa aku dok menatap gambar mee hailam tu...

Related Posts with Thumbnails