Semalam waktu dinner, borak2 dengan bie. Bie dah siap makan masa tu. Sebab lepas masak terus tidokan Hanan dulu, pasal dia dah start menggenyeh mata. Terpisat2 tanda dia dah ngantuk. Sebelum tuan puteri mengamuk, baiklah dayang bawak masuk beradu cepat2.
Borak punya borak, sekali bie sebut pasal apply cuti minggu depan. Aku boleh buat muka pelik tanya kenapa dia nak cuti minggu depan? "Next week kan kita dah nak pegi bercuti tu. Lupa ke?" Hahahaha, aku salah kira hari rupanya. Mati2 ingat lagi 2 minggu nak pegi. Nampak sangat la tak ambik pusing langsung pasal tarikh kan. Bercuti2 Malaysia je, tak jauh mana. 3 hari 2 malam.
On the spot masa tu datang risau. Apa pun tak prepare lagi. Tapi bie rilek je cakap, apa nak risau semua dah settlekan. Tapi tu part dia, part aku banyak lagi ni. Salah satunya bab makanan Hanan. Setiap kali nak berjalan, ini yang aku paling concern. Sebab sampai hari ni, aku still berjaya jaga solid food dia. Memang sebolehnya aku nak elak instant food, atleast sampai dia 2 tahun.
Kiranya ni perjalanan kali pertama yang jauh dan lebih 2 hari lepas Hanan dah start solid food. Masa pegi Padang-Bukittinggi hari tu tak kira, sebab masa tu Hanan menyusu je pun dah kenyang. Takde hal. Kali ni susu je dah tak boleh, dia dah makan 3 kali sehari. Siap kalau terlambat bagi makan, dia start membebel 'mamam, mamam, mamam'. Jadi nak taknak, kena jugak prepare untuk dia.
So concern utama aku, hotel ada fridge tak? Sebab masa pegi Bagan Lalang hari tu, bilik kitorang takde fridge. Aku dah memang siap2 bawak bekal Hanan masa tu. Bajet sampai2, check in terus masuk fridge. Sekali masuk bilik tengok takde pulak. Hampa. Nasib baik bilik MIL ada, boleh tumpang. Nasib baik jugak bawak slow cooker, boleh masak bubur dalam bilik.
Untuk kali ni, harap2 ada fridge la. Sebab aku nak bawak stok dah siap masak then sampai sana simpan je. Bila pagi2 nak keluar, panaskan and simpan dalam termos. Kalau boleh stok untuk sehari terus. Kalau tak boleh, tak kisah sangat. Hotel dengan tempat nak berjalan2 dekat je. Camnepun sebelah petang boleh balik hotel dulu sebelum pegi dinner.
Bulan depan dah setahun ini budak.. :-)
Tapi kalau takde fridge, haruslah bawak slow cooker sekali. Paling senang, buat bubur yang tak payah pakai lauk basah. Ikan bilis, carrot, celeri. Settle. Nak sedap sket, bubuh kurma dah siap steam, lenyek2 dalam bubur. Makan la tu pagi, tengahari & malam sekali harung untuk 3 hari.
Ke patut aku angkut je slow cooker tu even ada fridge pun?
Nota kaki lapan: Tak susah sebenarnya nak jaga pemakanan baby ni. Yang penting hati kena cekal!
2 Mak Joyah Bertandang:
bawak je lah cooker tu kot..senang kalau emergency
@yana
gitu la cadangnya. just that bila berjalan naik kapaterobang ni, berat luggage amatlah dititikberatkan.. :]
Post a Comment