Wednesday, October 19, 2011

Slurpp!

Ding dong..

Semalam waktu bosan mengadap keje yang tak sudah², terus la mengikut kebiasaan hari², merayap tengok blog orang (mana yang berupdate jela). Tiba di satu blog kazen saya yang fofuler ni, ternampak sesuatu yang merangsang deria rasa. Tajuk dia je dah buat kecur air liur ni. "Cendawan Masak Lomak Cili Padi". Arghhh!! I kenot tahan tengok itu menu, sudah lama sangat tak dapat makan.

Maka balik je keje semalam, dengan gigihnya singgah kedai nak carik cendawan tiram. Kebetulan bahan² memang ada je stok kat rumah. Sampai kedai terus call bie yang memang ada kat umah, double check kalau² ada barang yang tak cukup. Nasib memang sangat² baik kot, cendawan tiram tu port baek punya dalam chiller kat kedai tu. Kemain segar lagi dia dok dalam tu. Ambik sebungkus tanpa banyak pikir. On the way nak bayar, ternampak telur asin. Hurm, lama dah tak makan, mari capai sebiji!

Terus balik rumah lepas tu. Cepat² bukak apa yang patut. Pastu ke dapur nak masak cepat². Sebab masa tu dah pukul 6:40pm gitu la. Ada 10 minit sebelum date depan tv tiap hari Isnin sampai Khamis. Sofiyya punya pasal, tu yang malas nak follow² drama bersiri. Terganggu rasanya keje² lain, cehh! Macam la hari² masak pun, poyo je citer lebih².. :P

Tepat pukul 7pm, bie tanya lama lagi ke tak. Aku ingat dia dah lapar, tapi rupanya dia nak suruh stop kalau lama lagi, suruh tengok tv dulu. Hahaha, memahami sungguh kan. Tapi tak stop pun masak, tetap sambung masak sambil pasang tv dengan volume kasi up sket. Nasib baik la rumah sekangkang kera je, dari dapur pun boleh dengar tv tu loud & clear.


Telur masin tiada dalam gambar

Approximately pukul 7:30pm siap dah masak. Cendawan tiram masak lomak cili padi, ayam masak kicap *podeh² & telur asin rebus. Siap sudah, terus sambung tengok Soffiiya yang tak sudah² konflik jiwa hari².

*Podeh = Pedas

Nota kaki lapan: Hilang gian lepas 2 minggu tak masak. Naik bosan makan/ bungkus dari kedai & pasar malam.

Till my next post.. Bye bye bye..



-END-

2 Mak Joyah Bertandang:

jellynajal said... Jawab Balik

senyum baca entry ni.. :)

i.z.m.a said... Jawab Balik

hehehe.. sumber inspirasi :P

Related Posts with Thumbnails